VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România își asumă un rol determinant în asigurarea energetică a R. Moldova. Prioritatea se regăsește în strategiile Bucureștiului pentru următorii 10 ani

Sectorul energetic al României „trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță”, relatează IPN cu referire la „Strategia energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050”. Documentul atestă că guvernul de la București s-a angajat să preia în totalitate alimentarea cu energie a Republicii Moldova, motivând că securitatea energetică a României este „indisolubil legată de cea a vecinilor de peste Prut.

Totodată, există și alte opinii. Arătând spre „vecinii de peste Prut”, sursa notează că „dăm altor state”, în condițiile când „nu avem energie”. Pe acest fundal, se prognozează că România va spori importurile de energie electrică, pentru a acoperi deficitul cauzat de închiderea unor capacități de producție. Sunt luate în calcul și provocările semnificative generate de fluctuațiile pieței și vulnerabilitățile regionale cauzate de războiul din Ucraina și, implicit, de poziția geostrategică a României la granița de est a Uniunii Europene. Lucrurile se cer dirijate spre construirea unui sector energetic rezilient, capabil de a reacționa prompt și eficient în contextul oricărui tip de criză, pentru a garanta aprovizionarea continuă și sigură a energiei, se arată în Strategia energetică 2025-2030.

„România trebuie să integreze piața de energie electrică a Republicii Moldova în cea națională și europeană. De asemenea, România este și va fi parte din proiectele și inițiativele regionale-cheie, vizând atât infrastructura de transport a energiei electrice, cât și a gazelor, un accent deosebit punându-se pe implementarea și finalizarea proiectelor de interes comun (PCI). Interconectarea sistemelor de transport gaze naturale și de energie electrică ale României cu cele ale Republicii Moldova reprezintă un obiectiv strategic al celor două țări. De o mare importanță este și dezvoltarea interconectărilor cu Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia și Turcia”, se precizează în documentul elaborat de Guvern.

Potrivit actului normativ, statutul României de furnizor de securitate energetică în Republica Moldova și în regiune în foarte mare măsură e asigurată prin activitatea societăților energetice naționale în care statul este parte. „Toate cele șase companii au planuri ambițioase de dezvoltare, inclusiv noi obiective de investiții, retehnologizări și modernizări ale unor obiective aflate în funcțiune și extinderea în regiune. În ceea ce privește extinderea în regiune, un exemplu este preluarea gestionării sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova (operare, exploatare, distribuire și transport) de către TRANSGAZ, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, începând din septembrie 2023”, se mai spune în documentul citat.

Pe plan de eficientizare a costurilor suportate de populație, guvernul român pledează pentru introducerea sistemelor de măsurare inteligente (SMI) și a contractelor de energie electrică cu prețuri dinamice, permițând consumatorilor să ia decizii mai informate și să-și optimizeze modelele de consum de energie electrică. Și guvernul de la Chișinău întreprinde măsuri de reducere a cheltuielilor pentru energia electrică suportate de consumator.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.