VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadorul României, vizită pe șantierul de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a efectuat o vizită oficială pe șantierul de construcție a liniei electrice aeriene de 400kV Vulcănești-Chișinău. Diplomatul a apreciat proiectul de interconectare energetică a Republicii Moldova cu România și, respectiv, cu Uniunea Europeană, ce va fortifica securitatea energetică a cetățenilor de pe malul stâng al Prutului. 

„România susține activ eforturile autorităților pro-europene de la Chișinău, inclusiv în implementarea acestor proiecte strategice”, a precizat ambasadorul Țurcanu.

În context, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a relatat progresul înregistrat în doar două luni de la începerea lucrărilor, construcția fundațiilor pentru piloni fiind extinsă pe un perimetru de circa 18 km.

Oficialii au vizitat atât șantierul de construcție din localitatea Congaz, cât și depozitul de materiale din Chirsova, ambele din Găgăuzia.

Construcția liniei electrice aeriene 400kV, pe direcția Vulcănești Chișinău este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic. Valoarea proiectului este de 61 de milioane de euro, dintre care circa 27 de milioane sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială.

Linia electrică va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de stâlpi și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a 8 raioane și 35 de localități. Capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.