VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Asociația „Forța Fermierilor”, îngrijorată că micii agricultori pot rămâne fără subvențiile solicitate anul trecut

Asociația Obștească „Forța Fermierilor” se arată îngrijorată de faptul că o mare parte din fermieri vor rămâne fără subvenții pentru cererile depuse în anul 2023. În acest context, Forța Fermierilor solicită Guvernului să majoreze alocațiile pentru fondul de subvenționare pentru anul 2024, deoarece cele 470 de milioane de lei care au mai rămas în Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), nu acoperă suma totală pentru cererile depusă la subvenționarea post-investițională.

„În contextul în care fermierii micro, mici și mijlocii sunt în pragul falimentului rezultat din evenimentele ultimilor ani (seceta, război, inflație, scumpirea de capital, etc..) și așteaptă subvențiile ca un colac de salvare pentru investițiile efectuate, solicităm guvernului să majoreze fondul de subvenționare cu diferența necesară de bani, ori să prioritizeze plata subvențiilor pentru fermierii micro, mici și mijlocii”, se arată în comunicatul Forței Fermierilor, citat de deschide.md.

Forța Fermierilor precizează că în bugetul de stat pentru anul 2024 sunt prevăzute 1 miliard 600 de milioane lei în fondul de subvenționare, însă conform datelor publicate de AIPA la începutul lunii iunie, 68,44% din FNDAMR pentru 2024 au fost deja debursate. Diferența rămasă de 470 milioane lei nu acoperă suma totală pentru cererile depusă la subvenționarea post-investițională.

Deficitul existent ar fi minim de 230 milioane lei, menționează Forța Fermierilor care a ținut să sublineze că pentru prima dată, proiectul modificărilor bugetului nu prevede majorarea fondului de subvenționare. 

„Fără majorarea bugetului FNDAMR sistemul de subvenționare și cel agricol poate să ajungă la colaps. Proiectul modificărilor de buget include doar o majorare de 10 milioane lei pentru ONVV, aceasta in contextul în care sectorul vitivinicol este subvenționat și promovat cel mai masiv în ultimii zeci de ani ca sector”, se arată în comunicatul Forței Fermierilor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.