VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Acordul de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană, 10 ani de la semnare

Republica Moldova marchează 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Acest pas major de apropiere de Europa a adus, în deceniul care a urmat, numeroase avantaje țării noastre și fiecărui cetățean în parte”, a scris viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, pe Facebook, citată de IPN.

Cristina Gherasimov susține că, datorită Acordului de Asociere, Moldova se integrează în spațiul economic european, iar datorită comerțului liber aprofundat și cuprinzător, peste 2/3 din exporturi sunt orientate spre UE. Crește diversitatea și calitatea produselor moldovenești, ceea ce a impulsionat economia. În ultimii ani tot mai multe produse – prunele, strugurii și cireșele – ajung pe masa cetățenilor din Uniunea Europeană.

De asemenea, Moldova este integrată în piața energetică a UE și procură gaze naturale la prețuri avantajoase împreună cu alte țări europene. Construiește noi linii de tensiune înaltă care să ofere acces sigur la energie electrică din UE la prețuri competitive. Moldova se integrează în infrastructura de transport Europeană – se construiesc poduri, drumuri, se reabilitează căile ferate.

Viceprim-ministra pentru integrare europeană mai spune că, datorită Acordului de Asociere cu UE, Moldova a început procesul de aderare a băncilor moldovenești în Spațiul comun de plăți în euro. În curând nu vor mai fi percepute taxe pentru transferuri interbancare pe care le fac cetățenii și firmele din Moldova și țările UE. Cetățenii moldoveni călătoresc liber, fără vize în Europa, comunică la telefon și navighează pe internet mult mai simplu și mai ieftin în roaming.

Datorită Acordului, Moldova a beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea UE, care ajută la modernizarea țării și creșterea calității vieții oamenilor, participă la majoritatea programelor UE, cum ar fi: EU Customs, Fiscalis, LIFE, EU4Health, Horizon Europe și Connecting Europe Facility (CEF), iar societatea civilă a avut mai multe resurse pentru a se implica activ în viața publică.

„Continuăm să construim Moldova Europeană”, a scris Cristina Gherasimov la cei 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, a fost semnat la data de 27 iunie 2014, în orașul Bruxelles, Belgia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.