VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tinerii medici vor primi indemnizații mai mari pentru activitatea în spitalele unde au fost repartizați

Tinerii specialiști din domeniul medicinii și farmaciei, care și-au făcut studiile cu finanțare de la buget, vor beneficia de indemnizații majorate și noi facilități. Totodată, absolvenții vor fi obligați să activeze în spitalele unde au fost repartizați cinci ani, nu trei cum este în prezent. Proiectul care introduce noile modificări a fost adoptat în lectură finală de Parlament.

Noile prevederi au obiectivul de a atrage și a menține în sistemul medical tinerii specialiști, în special în zonele rurale și în orașele mici, unde se atestă о insuficiență de cadre medicale. Astfel, tinerii specialiști cu studii superioare de licență, cum ar optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi etc., au fost incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din bugetul de stat.

Potrivit inițiativei legislative, a fost extinsă perioada obligatorie de activitate – de la 3 la 5 ani de la repartizare, precum și de acordare a facilităților, inclusiv a indemnizației mărite, absolvenților cu studii superioare de licență în medicină și cu studii postuniversitare de rezidențiat. De asemenea, lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici, angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din orașe și sate, inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, care au domiciliul aflat în afara localității unde activează, vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru transport.

Conform datelor statistice, în anul 2022, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activau circa 12 600 de medici și 23 687 de personal medical cu studii medii. Un deficit mare de specialiști se înregistrează la următoarele specialități: medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, medicină internă, medicină de urgență, cardiologie și pediatrie.

Inițiativa privind modificarea Legii ocrotirii sănătății aparține Ministerului Sănătății. Suma indemnizațiilor și compensațiilor, precum și modul de acordare a acestora vor fi stabilite de Guvern.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.