VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Viorel Cibotaru: Suntem victimele unui război hibrid condus de Rusia, iar prejudecățile create în jurul NATO sunt consecințele acestuia

Cetățenii Republicii Moldova sunt victime ale unui război hibrid condus de Federația Rusă, iar prejudecățile create în jurul Alianței Nord-Atlantice sunt consecințele acestui război hibrid. O spune șeful misiunii Republicii Moldova la NATO, ambasador al Republicii Moldova în regatul Belgiei, Viorel Cibotaru. Potrivit diplomatului, în Republica Moldova ar trebui demarate campanii de informare și conștientizare a rolului pe care-l are NATO în asigurarea securității globale.

În luna iulie, la invitația Institutului Republican Internațional (IRI) reprezentanții mai multor partide politice din Republica Moldova au efectuat o vizită de lucru la Bruxelles. Potrivit ambasadorului Viorel Cibotaru, în timpul întrevederilor cu reprezentanții instituțiilor europene, a fost abordat subiectul apropierii Republicii Moldova cu NATO.

„Recent, cu suportul unor organizații internaționale am găzduit la Bruxelles o delegație a partidelor de opoziție din Parlament și a celor extraparlamentare, a fost și doamna Irina Vlah. Toți au primit niște răspunsuri suficiente pentru a înțelege că relația NATO cu Republica Moldova nu este un moft, nu este un beneficiu, este o necesitate absolută pentru state ca Republica Moldova, dacă ele vor să fie suficient de relevante în procesul de cooperare internațională”, a spus șeful misiunii Republicii Moldova la NATO, ambasador al Republicii Moldova în Belgia, ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Viorel Cibotaru, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, notează IPN.

Potrivit diplomatului, societatea moldovenească este reticentă în privința unei eventuale aderări a Republicii Moldova la NATO din cauza retoricii anti-NATO promovate insistent de Federația Rusă.

„Noi suntem victime ale unui război hibrid extrem de insistent, condus de Federația Rusă. Da, există o înțelegere greșită a rolului Alianței Nord-Atlantice în asigurarea securității internaționale și globale. Da, există și anumite prejudecăți în acest sens, dar e clar că Republica Moldova, ca stat, trebuie să desfășoare campanii de conștientizare și de informare absolut corecte, să aibă o politică de comunicare strategică și o comunicare adecvată cu oamenii din diferite raioane, nu doar din raioanele din sudul țării. Să fie explicat rolul Alianței, caracterul relațiilor noastre, dar și beneficiile și rezultatele pe care le are aceasta. Vrem noi sau nu vrem, dar Republica Moldova astăzi este securizată grație inclusiv eforturilor Alianței Nord-Atlantice”, a spus Viorel Cibotaru.

Potrivit ultimului sondaj de opinie publică, realizat de CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), întrebați dacă ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO în cadrul unui referendum, 60,3% dintre respondenți au răspuns „Nu”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.