VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Zelensky afirmă că cel mai important lucru care ar trebui să se întâmplă este demilitarizarea teritoriului centralei de la Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, afirmă în cel mai recent discurs ținut după miez de noapte că cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei de la Zaporojie şi plasarea centralei sub contorlul specialiştilor ucraineni.

Astăzi, misiunea AIEA a sosit la CNE Zaporojie. E bine că s-a întâmplat. Faptul în sine, în ciuda tuturor provocărilor armatei ruse şi a bombardării cinice a Enerhodar şi a teritoriului uzinei. Ucraina a făcut totul pentru ca această misiune să se întâmple. Dar este grav că ocupanţii încearcă să transforme această misiune a AIEA – una cu adevărat necesară – într-un tur inutil al fabricii. Cred că acest lucru va fi prevenit. Este bine că reprezentanţii AIEA au ocazia să tragă concluzii obiective despre riscurile care au apărut la centrala nucleară Zaporojie, pentru prima dată în istorie. Mai mult decât atât, riscurile care au apărut sunt tocmai din cauza ocupanţilor. Principalul lucru este să ai voinţa de a trage concluzii obiective. Bombardarea constantă, prezenţa armatei şi a armelor ruse la uzină, perturbarea personalului ucrainean şi încercările de a pune uzina sub controlul reprezentanţilor Rosatom care nu sunt deloc capabili de o atitudine responsabilă faţă de un astfel de obiectiv. Acestea sunt motivele pentru riscuri”, a declarat Zelenski joi seară.

Zelensky a susţinut că există dovezi clare că Rusia a făcut o mulţime de lucruri cinice pentru a deturna misiunea. În special, prin intimidarea locuitorilor din Energodar.

Ocupanţii au forţat oamenii să îi mintă pe reprezentanţii AIEA – să predea nişte hârtii, să semneze ceva, să spună ceva”, a argumentat liderul de la Kiev.

Când ne-am întâlnit cu domnul Grossi şi cu membrii misiunii de la Kiev, am convenit ca misiunea să fie însoţită de jurnalişti din presa ucraineană şi internaţională. Jurnalişti independenţi. Pentru ca lumea să vadă adevărul. Pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut. Deşi s-a promis. Din păcate, ocupanţii nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat un grup de propagandişti de-ai lor. Din păcate, reprezentanţii AIEA nu i-au protejat pe reprezentanţii presei independente”, a reproşat preşedintele ucrainean.

Liderul de la Kiev și-a exprimat speranţa că misiunea va trage totuşi concluzii obiective din circumstanţele de la uzină. 

Iar cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei. Acesta este exact scopul eforturilor ucrainene şi internaţionale. Şi este grav că nu am auzit încă apelurile adecvate de la AIEA. Deşi am vorbit despre asta cu domnul Grossi la întâlnirea noastră de la Kiev. Aceasta a fost cel mai important punct al acordurilor noastre. S-a spus clar: demilitarizare şi control deplin de către specialiştii nucleari ucraineni.”, a conchis Zelensky.

În dimineața zilei de joi, 1 septembrie, operatorul ucrainean Energoatom a anunțat că unul dintre cele două reactoare funcționale de la centrala Zaporojie a fost oprit din cauza bombardamentelor rusești.

O echipă de inspectori de securitate nucleară ai ONU a sosit în orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, devastat de război, pe fondul îngrijorării internaționale cu privire la un potențial dezastru al centralei ocupate de Rusia.

Citiți și: Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns la centrala atomică de la Zaporojie/Video

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.