VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Liderul PAS: „Cei din stânga Nistrului trebuie să știe un lucru – trebuie să se învețe a plăti, ceea ce nu s-au prea obișnuit timp de 30 de ani de zile”

Președintele Parlamentului, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu, dă asigurări că R. Moldova, cetățenii de pe malul drept, inclusiv stâng al Nistrului, nu va ajunge la o criză umanitară dacă Gazprom închide robinetul la gaz. Declarațiile au fost făcute marți, 18 octombrie, de către Igor Grosu în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.

Președintele Legislativului susține că regiunea transnistreană și-a făcut rezerve de păcură și cărbune, pregătindu-se astfel de scenariul în care concernul rus Gazprom ar sista livrările de gaze naturale.

„Noi o să facem tot posibilul să evităm așa ceva. Din câte știu, malul stâng și-a făcut și rezerve, inclusiv de cărbuni, păcură. Înțeleg că deja are de suferit industria, așa-numiților giganți de acolo le sunt limitate capacitățile de producere și asta va avea un impact asupra întreprinderilor și, respectiv, asupra oamenilor care muncesc acolo, cetățenii noștri de pe malul stâng. Dacă vorbim de o criză umanitară, bineînțeles că noi trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la așa ceva”, a declarat președintele Parlamentului, liderul PAS, Igor Grosu.

Potrivit lui Grosu, în cazul în care Gazprom va sista livrările de gaze naturale, cetățenii de pe malul stâng al Nistrului vor fi obligați să achite un tarif similar celui care îl achită cetățenii din dreapta Nistrului pentru gazele naturale achiziționate de pe piața europeană.

Bineînțeles că în scenariile cele mai triste vom face importuri de energie electrică din altă parte. Să nu uităm că suntem parte a Rețelei Europene de Electricitate și asta o să ne permită să putem cumpăra de pe alte piețe. Priviți, acele 30% care veneau din Ucraina odată cu lansarea bombardamentelor din partea Federației Ruse asupra termocentralelor, hidrocentralelor, stațiilor electrice am fost nevoiți să căutăm electricitate în altă parte și, slavă Domnului, am reușit să găsim suportul și înțelegerea partenerilor români și să procurăm din România. Vom găsi soluții și pentru situații mai puțin dorite. Cei din stânga Nistrului trebuie să știe un lucru – trebuie să se învețe a plăti, ceea ce nu s-au prea obișnuit timp de 30 de ani de zile”, a menționat Grosu.

VIDEO/Igor Grosu: „O să facem tot posibilul să asigurăm cetățenii cu energie electrică, căldură și gaze”

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.