VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Igor Grosu: Oponenții noștri politici sunt ipocriți și fățarnici pentru că ei știu că orice discuție la nivel politic inevitabil duce la câteva subiecte sensibile / VIDEO

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova este invitatul de astăzi al emisiunii Puncte de Reflecție.

  • Dle președinte, dorim să punem în discuție cele mai stringente probleme ale societății Republicii Moldova, mai ales că ar putea să fie o iarnă excesiv de dificilă, spun unii, cu inflație, cu criză economică, cu criză socială. Iată, pentru început, știu că deseori ați fost întrebat și ați răspuns la această întrebare, dar există certitudine ce va fi cu importul de resurse energetice pentru acest sezon rece?

Igor Grosu: Ne așteaptă o iarnă cu provocări și provocările deja s-au început. Am urmărit cu toții, Gazprom-ul a redus unilateral, nemotivat, volumul de gaze livrate cu 30%. Lucrul acesta cumva făcea parte din scenariile pe care noi le-am avut, o să găsim soluții să trecem cu bine iarna, chiar dacă va fi una complicată, va depinde foarte mult și de temperaturile de afară, dar va depinde și de cât de bine, organizați și mobilizați o să fim noi. Dacă vorbim de capitală, în special de Chișinău, pentru că aici este cel mai mare consum, deja se folosește alt tip de combustibil, se folosește păcura. Noi am avut grijă să o procurăm, să o rezervăm, chiar și acum au loc procurări de păcură; sistemele noastre de încălzire pot funcționa și pe păcură, care este mult mai ieftină decât gazul. În continuare suntem în căutarea resurselor alternative de gaze, vă amintesc că avem acel împrumut de la BERD de 300 de milioane de euro, pe care anume pentru astfel de situații l-am contractat. Cu alte cuvinte, nu este simplu, dar soluții o să găsim. În același timp, rugămintea constantă către cetățenii noștri, către fiecare dintre noi e să fim economi, să fim grijulii, să fim foarte atenți cât consumăm, să nu lăsăm spațiile deschise, fie că e vorba de casa noastră, apartamentul nostru sau este vorba de instituțiile publice, în toate cazurile este vorba de banii noștri.

Vocea Basarabiei: Dar mai poate fi vorba despre un dialog între cele două părți, Moldovagaz cu Gazprom? Dl Ceban spune că nici nu s-a întrerupt acest dialog și că există, dl Spînu a spus în spațiul public că el insistă de mai multă vreme să aibă un dialog cu dl Miller, dar nu are niciun răspuns. E disponibil dl Miller să discute cu dl Spînu sau nu? Autoritățile Republicii Moldova insistă pe un dialog cu partea rusă?

Igor Grosu: Vreau să vă spun că chiar în această săptămână colegul nostru dl Spînu a făcut un demers repetat în adresa dlui Miller, șeful Gazprom-ului, pentru a încerca să găsim soluții. Noi tot timpul am fost pentru dialog, am ajutat Moldovagaz în toate momentele, deși – atenție! – în Moldovagaz pachetul de control îl deține Gazprom-ul, nu Guvernul Republicii Moldova. Da, noi suntem deschiși pentru dialog, din păcate, subiectul aprovizionării cu gaze de mult este în dimensiunea politică...

Vocea Basarabiei: Deci, nu este decizia Gazprom-ului, este decizia Kremlinului, a dlui Putin, a cui e decizia?

Igor Grosu: Structura saumodus operandi din Federația Rusă e și în raport cu acest gigant monopolist, noi nu suntem copii și ne dăm bine seama că este marcat de dimensiunea politică. Vom continua să dialogăm, dacă vor recurge și la alte diminuări, noi avem soluții și pentru aceste scenarii.

Vocea Basarabiei: Dar ideea că trebuie să discute primele persoane în stat cu omologii lor din Federația Rusă cum o vedeți?

Igor Grosu: Nu este așa ceva pe ordinea de zi și nu vedem la moment fezabilă o astfel de opțiune.

Vocea Basarabiei: Deci, nici între președinți, nici între speakeri, nici între prim-miniștri?

Igor Grosu: Nu!

Vocea Basarabiei: Dar oponenții dvs. politici la asta vă îndeamnă.

Igor Grosu: Oponenții noștri politici sunt ipocriți și fățarnici, pentru că ei știu că orice discuție la nivel politic inevitabil duce la câteva subiecte sensibile. Primul – datoria Transnistriei de 8 miliarde de dolari...

Vocea Basarabiei: Se zice că deja îs mai mult de 8 miliarde...

Igor Grosu: Da, îs mai multe, evident, pentru că ei n-au plătit niciodată, 30 de ani n-au plătit, pe care noi nu vrem s-o considerăm ca datorie a malului drept și nimeni în afară de ei, pentru că așa-numitul lor guvern în 2020 a acceptat să discute soluționarea acestei datorii de către malul drept. Noi așa ceva nu putem accepta în niciun caz. Iarăși o să apară rezolvarea diferendului transnistrean, despre care noi nu putem vorbi acum, atâta timp cât Federația Rusă a invadat Ucraina, nu poate să fie vorba și ar fi absurd să vorbești în aceste condiții de soluționarea diferendului transnistrean și multe, multe alte lucruri care sunt inacceptabile pentru noi.

Vocea Basarabiei: În spațiul public deja sunt și voci din partea mediului de experți care spun că anume închiderea robinetului de către Gazprom ar putea să însemne o împingere a soluționării problemei transnistrene, pentru că ar fi o criză umanitară, pentru că această criză umanitară ar putea să se extindă și atunci cele două maluri ale Nistrului ar putea într-un fel să se apropie mai repede.

Igor Grosu: Acești stimabili experți trebuie să înțeleagă că ceea ce s-a divizat timp de 30 de ani de zile nu poți să lipești cu scotch sau cu împinsul, chiar dacă forțarea aceasta vine din partea Federației Ruse, nu poți să lipești într-o clipă. Sunt lucruri care trebuie făcute gradual, încet, este vorba de costuri, costuri enorme: sociale, economice, politice. Acești experți își permit luxul de a se arunca cu scenarii, cu propuneri – repede să facem...

Vocea Basarabiei: Cel puțin le dați dreptate că ar putea să se ajungă la o criză umanitară, dacă gazul rusesc nu ajunge în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană?

Igor Grosu: Noi o să facem tot posibilul să evităm așa ceva. Din câte știu, malul stâng și-a făcut și rezerve, inclusiv de cărbuni, păcură ș.a. Înțeleg că deja are de suferit industria, așa-numiților giganți de acolo le sunt limitate capacitățile de producere și asta va avea un impact asupra întreprinderilor și, respectiv, asupra oamenilor care muncesc acolo, cetățenii noștri de pe malul stâng. Dacă vorbim de o criză umanitară, bineînțeles că noi trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la așa ceva.

Vocea Basarabiei: Dar în acest caz ar putea fi perturbată activitatea centralei de la Cuciurgan, centrala de la Cuciurgan asigură Republica Moldova cu curent electric?

Igor Grosu: Există acest risc, noi îl luăm în considerare. Centrala are rezerve și are posibilitatea să producă și pe bază de cărbuni, este obligată, conform procedurilor tehnice, să aibă o rezervă de cărbuni pentru câteva luni...

Vocea Basarabiei: Se consideră că pentru o perioadă de aproape două luni ar exista această rezervă.

Igor Grosu: Exact. Bineînțeles că în scenariile cele mai triste vom face importuri de energie electrică din altă parte. Să nu uităm că suntem parte a Rețelei Europene de Electricitate și asta o să ne permită să putem cumpăra de pe alte piețe. Priviți, acele 30% care veneau din Ucraina odată cu lansarea bombardamentelor din partea Federației Ruse asupra termocentralelor, hidrocentralelor, stațiilor electrice am fost nevoiți să căutăm electricitate în altă parte și, slavă Domnului, am reușit să găsim suportul și înțelegerea partenerilor români și să procurăm din România. Vom găsi soluții și pentru situații mai puțin dorite. Cei din stânga Nistrului trebuie să știe un lucru – trebuie să se învețe a plăti, ceea ce nu s-au prea obișnuit timp de 30 de ani de zile.

Vocea Basarabiei: Înțeleg că este aproape exclus ca ei să aibă bani pentru ca să achite așa cum achită cetățeanul de pe malul drept al Nistrului?

Igor Grosu: Să depună efort așa cum a depus cetățeanul de pe malul drept al Nistrului, că mare diferență între cetățeanul de pe un mal și altul nu este. Ei se întâlnesc, merg în ospeție unul la altul, fac nunți, cumetrii etc., așa că trebuie de depus un efort și să nu acumuleze așa cum au acumulat 8 miliarde de dolari datorii.

Vocea Basarabiei: Asigurările dvs., ale celor care conduceți Republica Moldova, sunt că energie electrică și gaze vor fi, doar că prețul poate să fie mai mare?

Igor Grosu: Asigurările noastre sunt că noi o să facem tot posibilul să asigurăm țara cu energie electrică, cu gaze și cu energie termică. Rugămintea către toți cetățenii e să ne ajute fiecare în parte, să ne ajutăm noi pe noi, toți, să fim economi și acasă, și la serviciu, peste tot, pentru că, repet, e vorba de banii noștri și mai bine să economisim decât să plătim pe cineva.

Vocea Basarabiei: Dvs. puteți să spuneți sus și tare că alternative există și că Republica Moldova nu va duce lipsă de resurse energetice?

Igor Grosu: Alternative există! Problema pe care o vedem noi acum o reprezintă costul acestor resurse. Noi o să găsim, încercarea și dorința noastră e să găsim la preț cât mai bun pentru noi. Aici e problema, pentru că toate țările sunt în căutare de resurse alternative, surse alternative, lucru pe care îl facem și noi împreună cu partenerii noștri.

Vocea Basarabiei: Purtați întruna dialog cu partenerii Republicii Moldova de peste Prut, cu România. Ați putea să ne spuneți clar astăzi în ce constă asistența și ajutorul pe care le oferă Bucureștiul Republicii Moldova?

Igor Grosu: Dacă să vorbim despre dimensiunea energeticii, ne-au ajutat și cu păcură, ne-au ajutat și cu lemne, ne-au ajutat și în cazul energiei electrice, au găsit soluția tehnică...

Vocea Basarabiei: Când Ucraina a stopat exporturile, România imediat a spus că asigură Republica Moldova.

Igor Grosu: Ucraina a stopat nu numai în raport cu noi, a stopat orice export de energie electrică, aveau exporturi în Polonia, în Cehia și în Republica Moldova, au stopat toate exporturile. Deci, cu energie electrică, pe alte dimensiuni sunt proiecte de finanțare a infrastructurii – podurile Ungheni-Ungheni, Bumbăta-Leova și alte proiecte. O să vedeți, curând o să mai fie noutăți bune privind finanțarea unui număr considerabil de proiecte de infrastructură în sate din cadrul celor 100 de milioane de euro și pentru instituțiile de educație, și alte lucruri importante. România ne-a ajutat permanent, constant și avem asigurări că ne va ajuta și în continuare.

Vocea Basarabiei: Ce gaz va curge prin conducta Iași-Chișinău?

Igor Grosu: Acela pe care o să-l găsim și o să-l cumpărăm, n-o să fim capricioși ca să alegem – gazul acesta ne place sau nu ne place, o să fie acel gaz pe care o să-l putem găsi și aduce. S-a făcut acea interconexiune dintre Grecia și Bulgaria și asta înseamnă că vom putea aduce eventual și pe această cale, prin România și, respectiv, prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Vocea Basarabiei: Ați fost la Baku și ați promis că și cu Azerbaidjanul Republica Moldova ar putea să negocieze un acord. Problema iarăși e tranzitul, transportul, prețul?

Igor Grosu: Continuăm discuțiile cu toți cei cu care le-am avut, și cu cei de la Baku, am discutat și cu omologul meu turc, dl Șentop, președintele Parlamentului Republicii Turcia, pentru a ne ajuta cu tranzitul, pentru că infrastructura trece prin Turcia; cum spuneam, Energocom-ul a fost acreditat ca întreprindere care are capacități deja de a procura, a fost acreditat în România, asta înseamnă că este eligibil să facă procurări de pe piața românească. Cu alte cuvinte, noi ne-am creat instrumentul nostru separat de Moldovagaz, care este plină de datorii și acolo controlul îl exercită Gazprom-ul, decizia strategică a noastră a fost să capacităm, să creăm o întreprindere a noastră controlată totalmente de stat, este vorba de Energocom, care va fi capitalizată, așa cum a fost făcut lucrul acesta de guvern, pentru a putea procura gaze de oriunde, să nu fim nevoiți să procurăm doar prin intermediul Moldovagaz.

Vocea Basarabiei: Dar dacă Moldovagaz a acumulat atâtea datorii, e vorba acum că ea mai poate fi funcțională sau mai degrabă s-ar îndrepta către un default?

Igor Grosu: Ea e funcțională atâta timp cât Gazprom-ul tolerează funcționalitatea sau împovărarea pe care tot Gazprom-ul a tolerat-o ani și ani de zile. Iar mesajul nostru este foarte clar, ni se invocă faptul că avem 721 de milioane datorii formate în ultima perioadă. Noi nu zicem că nu sunt aceste datorii, așteptăm rezultatele auditului, vrem să vedem ce parte din aceste datorii sunt pe bune datorii ale noastre, să le punem într-un document, să le eșalonăm în timp și să semnăm acest calendar de plată în timp și o să le onorăm, dar mai întâi trebuie să vedem care din aceste datorii sunt real ale noastre.

Vocea Basarabiei: Dacă revenim la prevederile contractului care a fost semnat între Moldovagaz și Gazprom și că Gazprom-ul zice că și Moldovagaz uneori nu respectă întru totul prevederile acelui contract, pentru că nu reușește să achite până pe data de 20 a fiecărei luni, iată pentru că joi e 20 octombrie...

Igor Grosu: O propunere ar fi ca această dată să nu fie data de 20, pentru că plățile...

Vocea Basarabiei: Ea deja e fixată în contract.

Igor Grosu: Da, dar una din propunerile noastre către Moldovagaz și către Gazprom – înțelegem cu toții că plățile se fac la sfârșit de lună, lumea nu face plățile în mijlocul lunii, pentru că nici salariile nu le primește în mijlocul lunii și una din propuneri ar fi ca să fie mai ușor de acumulat bani pentru a plăti gazul să fie data de plată pusă la sfârșitul lunii și atunci ar fi mai bine.

Vocea Basarabiei: Adică vreți să negociați această prevedere a contractului?

Igor Grosu: Nu, noi propunem, este una din propunerile Moldovagaz, care a fost susținută și de ministerul condus de dl Spînu, vedem că s-a solicitat o întrevedere la distanță cu dl Miller pentru zilele acestea și o să vedem dacă partea rusă o să dea curs invitației noastre.

Vocea Basarabiei: Opt partide, deocamdată, au creat o platformă, agendă comună și ceea ce am auzit de la mai mulți reprezentanți ai acestei platforme e că autoritățile Republicii Moldova nu folosesc în totalitate ceea ce a obținut Republica Moldova în această vară – statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană –, ca să ceară mai mult ajutor, pentru că partenerii externi ar putea să ofere mai multă asistență Republicii Moldova.

Igor Grosu: Eu am auzit declarațiile unuia din cei opt, erau șapte magnifici, acum văd că au apărut opt magnifici, cam tot din aceeași istorie. Și marea lor majoritate sunt coloana a cincea, dar încearcă să se vopsească în proeuropeni Chiar să ai așa tupeu? Mesajul lor este următorul: „Noi v-am făcut o onoare că voi ne-ați dat statut de țară candidat și sunteți obligați să faceți totul pentru noi”. Vedeți cât de perfidă și de tupeistă este abordarea acestor opt magnifici? Uniunea Europeană a făcut mult foarte mult pentru Republica Moldova, spre deosebire de ei, care n-au făcut nimic pentru a ajuta Republica Moldova sau de la steluța care le luminează calea să aducă ceva concret pentru Republica Moldova, nimic n-au făcut. Acum vedem că ei se erijează în proeuropeni, pro-UE; nu ține, sunt conserve abonate la serviciile secrete și îndemnul meu către telespectatori este: Ignorați-i, pentru că ei sunt niște perfizi și niște fățarnici.

Vocea Basarabiei: Dar ei transmit aceste mesaje în spațiul public...

Igor Grosu: Și eu le explic telespectatorilor dvs. că aceia sunt niște mincinoși și lor, spre deosebire de noi, partenerii de dezvoltare sunt sigur că n-o să le dea nimic. Unica lor valoare, dacă pot să spun așa, conexiune cu Europa este dragostea lor față de valuta euro, asta e unica lor afecțiune. Lor le plac euro și le plac dolarii, cam în astea sunt remunerați, în rest, valoric, spiritual nu au nimic comun cu integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Dar la modul serios atunci când se negociază aceste înțelegeri între Republica Moldova și alți parteneri externi cum are loc acest dialog, ca să-i convingeți pe parteneri să ofere mai mult sprijin Republicii Moldova?

Igor Grosu: Păi, toată lumea știe. Foarte transparent, au fost două ediții ale „Platformei de sprijin pentru Republica Moldova”, platforma donatorilor formată din Franța, Germania, România. O ediție a fost la Berlin și alta la București, a treia ediție urmează să aibă loc la Paris, va fi găzduită de colegii francezi. Guvernul Republicii Moldova vine, spune de ce are nevoie, care sunt urgențele la moment, care sunt proiectele de implementare, donatorii ascultă, respectiv are loc o discuție la nivel politic și în funcție de condițiile politice ale țărilor donatoare, la nivelul guvernelor se ia o decizie – finanțează sau nu finanțează, și dacă da, în ce măsură finanțează ș.a.m.d. Deci, așa au loc aceste procese.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.