VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Şefi de stat și demnitari de rang înalt, prezenți la ceremonia religioasă

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, la ora locală 19.30 (21:30, ora R. Moldova), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei, în urma unor funeralii de stat luni dimineaţa.

Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, au loc luni, la ora 12:00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2 000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

La slujba de înmormântare vor vorbi premierul birtanic Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica.

După „Last Post” – omagiul militarilor căzuţi în luptă în armata britanică” – se păstrează un moment de reculegere, în jurul orei 13:55.

După funeralii, sicriul este urcat pe un afet de tunşi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric.

Sicriul va fi apoi dus la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17:00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei de înmormântarei, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi.

Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar.

Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul „God Save The King”.

Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei.

La funeralii vor fi prezenţi, printre alţii, preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019. Era așteptat şi prinţul saudit Mohammed ben Salman, însă surse din cadrul Foreign Office citate de The Guardian afirmă că acesta nu va mai veni la Londra Arabia Suadită urmând să fie reprezezentată de Prinţul Turki bin Mohammed al Saud.

La ceremonii va veni şi Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate – în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

La funeralii vor fi prezenţi președinta R. Moldova, Maia Sandu, preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu.

Regina Elisabeta a II-a a murit în 8 septembrie, la 96 de ani, după 70 de domnie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.