VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Programul înmormântării Reginei Elisabeta a II-a. Vezi cum se desfășoară evenimentele

Se fac pregătiri pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, iar britanicii se pregătesc să își ia rămas bun de la cel mai longeviv monarh al Commonwealthului. Va fi o zi plină de fast, încărcată de emoție și tristețe, cu o slujbă la Westminster Abbey, o procesiune militară prin Londra, înainte de o ceremonie finală la o capelă din Castelul Windsor. Iată cum se vor desfășura evenimentele luni, 19 septembrie când vor avea loc funeraliile de stat, la care sunt așteptați șefi de stat și de guvern și membri ai familiilor regale din întreaga lume.

Ora 10:44

Partea ceremonială a zilei va începe la ora 10:44 (ora locală), atunci când sicriul Reginei va fi transportat de la Westminster Hall la Westminster Abbey. Funeraliile vor începe la ora locală 11. Sicriul așezat pe un afet de tun al Marinei Regale va fi tras de 142 de marinari. Acesta a fost văzut ultima dată în 1979, la înmormântarea Lordului Mountbatten, și a fost folosit de asemenea la funeraliile tatălui Reginei, George al VI-lea, în 1952, scrie euronews.ro.

Membri ai Familiei Regale, inclusiv noul rege și fiii săi, Prințul William și Prințul Harry, vor face parte din cortegiul funerar. Procesiunea va fi condusă de membri ai regimentelor scoțiene și irlandeze, membri ai Royal Air Force și Gurkhas.

Ora 11:00

Înmormântarea Reginei, la care se așteaptă să participe 2.000 de invitați, va avea loc la Westminster Abbey, la ora locală 11:00. Evenimentul va urma un protocol strict. Abația care găzduiește slujba de înmormântare este una dintre cele mai vechi din insulă, locul istoric în care sunt încoronați regii și reginele încă din vremea lui William Cuceritorul (1066). Aici a avut loc inclusiv încoronarea Reginei Elisabeta a II-a în 1953. Abația este și locul unde s-a căsătorit cu Prințul Filip, în 1947.

Șefi de stat din întreaga lume se vor alătura membrilor familiei regale la acest eveniment. Vor fi acolo și politicieni de rang înalt din Marea Britanie, precum și foști premieri. Președintele american Joe Biden și premierii din Australia, Canada și Noua Zeelandă și-au confirmat deja prezența. Sunt așteptați de asemenea membri ai familiilor regale din toată Europa, mulți dintre aceștia rude de sânge ai Reginei – regele Filip al Belgiei și regina Mathilde, regele Spaniei, Felipe și regina Letizia vor fi prezenți.

Slujba va fi condusă de preotul David Hoyle, împreună cu Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Spre sfârșitul înmormântării vom avea parte de o reculegere națională de două minute.

Ora 12:15

După slujba de înmormântare, la aproximativ 12:15 ora locală, sicriul Reginei va fi condus într-o procesiune de la Abație la Wellington Arch. În acest timp, celebrul clopot din turnul cu ceas al Londrei, Big Ben, va suna la intervale de un minut, pe măsură ce procesiunea se mișcă încet pe străzile capitalei. Salve de foc vor fi trase, de asemenea, în fiecare minut din Hyde Park.

Camilla, Regina Consort, Prințesa de Wales, Contesa de Wessex și Ducesa de Sussex se vor alătura procesiunii în mașini. Odată ajuns la Wellington Arch, în jurul orei locale 13:00, sicriul va fi pregătit pentru călătoria sa finală la Castelul Windsor.

Castelul, locuit continuu de 40 de monarhi britanici de-a lungul a aproape 1.000 de ani, a avut o semnificație specială pentru Regină.

Ora 15:00

Imediat după ora locală 15:00, va urma o procesiune pe jos, pe Long Walk, la Castelul Windsor. Bulevardul de 5 km va fi mărginit de membri ai forțelor armate. Regele și alți membri ai Familiei Regale sunt așteptați să se alăture cortegiului la aproximativ 15:40, ora locală. Clopotele castelului Sebastopol vor fi bătute în fiecare minut, iar din incinta castelului vor fi trase salve de foc.

Ora 16:00

La ora locală 16:00, sicriul va intra în Capela St. George pentru o slujbă. Capela este aleasă în mod regulat de Familia Regală pentru nunți, botezuri și înmormântări. Este locul unde s-au căsătorit Ducele și Ducesa de Sussex, Prințul Harry și Meghan și unde a avut loc înmormântarea defunctului soț al Reginei, Prințul Philip. La slujbă vor participa aproximativ 800 de persoane.

Către sfârșitul slujbei, Coroana Imperială, globul și sceptrul Suveranului vor fi îndepărtate din vârful sicriului, iar Regina va fi coborâtă în bolta regală.

Ora 19:30

La ora locală 19:30, Regina va fi înmormântată împreună cu regretatul ei soț, Ducele de Edinburgh, la capela memorială Regele George al VI-lea, situată în interiorul Capelei St. George. Placa ei de marmură va fi gravată „ELIZABETH II 1926-2022”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.