VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Cum comentează ambasadorul UE în Moldova decizia CSE de a retrage licențele celor 6 posturi TV

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a comentat decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) privind suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune din R. Moldova.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Jānis Mažeiks a menționat că decizia publicată de Comisia pentru Situații Excepționale a fost una foarte succintă. Potrivit oficialului, Guvernul și Consiliul Audiovizualului trebuiau să ofere detalii și o argumentare explicită a acestei hotărâri.

Pentru Uniunea Europeană libertatea exprimării desigur că este un drept fundamental. În același timp există anumite limitări care sunt posibile pentru acest drept și după cum s-a văzut Uniunea Europeană la fel a impus anumite sancțiuni cu privire la acele canale de televiziune care difuzau informația din Rusia, propagandă și dezinformare, care, de fapt, incita la ură și reflecta incorect războiul din Ucraina. Acest lucru la fel s-a întâmplat foarte recent. Noi de asemenea am mai fost martori ai faptului că, Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a luat decizia de a suspenda licența celor 6 canale TV și desigur că noi vedem că Republica Moldova este afectată de dezinformare și propagandă, care este legată de războiul din Ucraina și noi la fel am fost martori că aceste canale care au fost suspendate au fost avertizate și amendate de către Consiliul Audiovizualului în trecut. La fel am văzut că decizia care a fost luată și care a fost publicată, de fapt, de Comisia pentru Situații Excepționale a fost una foarte succintă, urma să mai fie explicată de către guvern și de către Consiliul Audiovizualului ca să lămurească care a fost motivația din spate. Din această perspectivă aș vrea doar să încurajez autoritățile statului să continue această activitate explicativă pentru a fi clar tuturor de ce a fost luată această decizie, fiindcă inițial a ridicat mai multe semne de întrebare și probabil asta este una din diferențele dintre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și acestea, deoarece în cazul UE este foarte clar pentru ce sunt aplicate anumite sancțiuni, astfel încât să fie pe înțelesul populației și acesta este un aspect foarte important”, a menționat ambasadorul.

Totodată, Jānis Mažeiks a subliniat că Uniunea Europeană la fel a impus anumite sancțiuni cu privire la un șir de canale care difuzau propagandă.

În primul rând, după cum am spus, da, într-adevăr, Uniunea Europeană la fel a impus anumite sancțiuni cu privire la un șir de canale care difuzau propagandă. În cazul Republicii Moldova, desigur că la această etapă eu nu vreau să mă implic în politica internă și discuțiile dintre guvernare și opoziție”, a menționat oficialul.

Reamintim că la 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Interviul integral îl puteți urmări azi la 21:00 live la TV, pe Facebook.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.