Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține că procurorii anticorupție au suficiente probe pentru a demonstra vinovăția ex-președintelui Igor Dodon în dosarul „kuliok”, unde acesta este învinuit că a pretins aproape 1 milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iarolov pentru a negocia cu Federația Rusă.
În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, șefa PA a precizat că în acest dosar ”procurorii trebuie să demonstreze nu numai că Igor Dodon a primit banii într-un „kuliok”, dar de fapt, că acești bani vin de la așa un grup criminal organizat”.
”Dacă vorbim despre infracțiunea penală finanțarea ilegală a partidelor avem articolul 181 alineatul 5, care vorbește despre faptul că o persoană este considerată vinovată dacă acceptă finanțarea din partea unui grup criminal organizat. Și atunci aici înseamnă că noi trebuie să demonstrăm nu numai că a primit banii într-un „kuliok”, dar că știa că, de fapt, banii aceștia vin de la așa un grup criminal organizat. Și cum ca procuror poți proba aceste lucruri? Deci, te uiți, ai probe despre discuția care a avut loc în momentul când banii au fost transferați, avem alte probe, discuții care au avut loc, avem documente care notează că persoana, de fapt, știa și asta era intenția grupului întreg mai departe. E mult mai complex un caz de corupție decât atunci când un om a furat o găină din ograda vecinului”, a explicat Dragalin.
Totodată, șefa PA a subliniat că nu are dreptul să-și spună propria opinie referitor la acest dosar.
”Aici eu nu pot să-mi exprim opinia personală, cazul a ajuns în judecată deja, acum capătul acesta de acuzare este în judecată la Curtea Supremă de Justiție. Ședințele sunt publice, așa că fiecare cetățean are dreptul să vină să vadă, să se uite la probele administrate, noi, ca procuratură, încercăm întotdeauna pe cazuri de rezonanță să dăm comunicate de presă ca să înțeleagă cetățenii ce se întâmplă la ședințe. Deci, nu vreau acum să mă expun cu o opinie, dar vă pot spune că faptul că Procuratura Anticorupție a trimis cazul în judecată, asta înseamnă că procurorul de caz și noi ca instituție considerăm că sunt suficiente probe care să demonstreze vinovăția persoanei, dar e clar că fiecare cetățean se bucură de prezumția de nevinovăție și, până la urmă, judecătorii au să-și facă concluziile lor”, a mai declarat Dragalin.
Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, este acuzat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.
Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.
Potrivit PA, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.
Procurorii susțin că suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”.
Igor Dodon se declară nevinovat și menționează că acest dosar este unul politic.