VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veaceslav Ioniță: În Republica Moldova nu sunt atâția alegători câți sunt înscriși în liste, mulți au plecat

În Republica Moldova nu sunt atâția alegători câți sunt înscriși în listele electorale, mulți au plecat peste hotare. În prezent, în țară sunt aproape 2 milioane de alegători, chiar dacă în Registrul de Stat al alegătorilor sunt înscriși peste 3 milioane de cetățeni cu drept de vot. Constatarea îi aparține expertului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care precizează că prezența la vot la alegerile locale din 5 noiembrie a fost încurajatoare.

Economistul a afirmat că cetățenii cu drept de vot nu pot fi excluși din listă chiar dacă sunt plecați în afara țării.

„Comisia Electorală Centrală când spune prezența la vot, ea ia după numărul de alegători înscriși în liste, dar noi toți știm că în Republica Moldova nu sunt atâția cetățeni câți sunt înscriși în liste. Și de aceea la oameni apar aceste frustrări: cum noi suntem 3 milioane de alegători, dacă doar 2,5 milioane de locuitori am rămas în țară? Trebuie de explicat, că ei nu pot scoate omul din listă dacă el e plecat peste hotare și dacă el vine să voteze să-i spună că el a plecat și nu poate vota”, a spus Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit estimărilor făcute de analistul economic, în prezent în țară sunt peste 1.900.000 de alegători, chiar dacă CEC-ul spune că sunt 3 milioane. Astfel, potrivit lui Ioniță, dacă se calculează prezența la vot din numărul alegătorilor prezenți în țară, atunci reiese că în cadrul scrutinului electoral de duminică prezența la vot a fost de circa 58%.

„Eu, ca expert, îmi pot permite luxul să estimez câți oameni astăzi sunt în țară. Iată, noi în prezent avem în țară puțin mai mult de 1.900.000 de alegători, chiar dacă CEC-ul spune că-s 3.000.000. În realitate, astăzi în Republica Moldova sunt 1.900.000 și Biroul de Statistică ne dă date destul de calitative pe fiecare raion și chiar pe fiecare sat. Știind câți oameni avem în fiecare raion, am făcut estimări să văd câți au venit la votare. Vineri voi prezenta, dar vă pot spune: prezența la vot a fost undeva la nivel de 58%, dintre care bărbații mai puțin, doamnele sunt mai disciplinate, cu 6 la sută femeile sunt mai disciplinate, tinerii de data aceasta au fost cu mult mai absenți, dacă la parlamentare au venit 43 la sută, acum la locale au venit 37 la sută, iar oamenii cu vârsta nobilă de 65-75 de ani au fost în proporție de 80 la sută. Deci, 80 la sută, mai ceva ca la biserică, 80 la sută din oamenii în vârstă au venit la votare”, a precizat analistul economic.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la alegerile locale de duminică au participat circa 1,15 milioane de votanți, ceea ce reprezintă peste 41,4% din numărul total de alegători înscriși în listele electorale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.