VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Valentina Casian: Cetățenii din Strășeni sunt implicați atât în procesul decizional, cât și în cel de realizare a proiectelor, de aceea avem succese

Marea majoritate a deciziilor care vizează dezvoltarea municipiului Strășeni sunt luate cu implicarea directă a comunității. Valentina Casian, primara mun. Strășeni susține că cetățenii sunt implicați și în procesul decizional, și în procesul de realizare a proiectelor, și la darea în exploatare a obiectelor. Potrivit ei, locuitorii din municipiu sunt alături de administrație pe tot parcursul anului iar acest fapt dă rezultate frumoase.

Valentina Casian care de 12 ani stă la cârma municipiului Strășeni afirmă că cetățenii trebuie să fii implicați de administrația locală în dezvoltarea localităților, astfel crește responsabilitatea față de comunitate.

„Cu cetățenii trebuie să lucrezi pe parcursul întregului mandat, ei trebuie să fii implicat în tot ce se întâmplă în comunitate. Astfel crește responsabilitatea și a cetățeanului față de tot ce se întâmplă în localitatea noastră, de tot ce se realizează, nu se distruge, nu se vandalizează și, pe de altă parte, crește și responsabilitatea autorității publice locale, pentru că noi, fiind mai aproape de cetățeni și fiind în această interacțiune continuă cu ei, avem o responsabilitatea în fața lor, tot ce am început împreună să ducem la bun sfârșit împreună. Atunci când încep un proiect, inițial noi desfășurăm o adunare, luăm o decizie împreună cu cetățenii acestui sector, după care demarăm lucrările”, a menționat Valentina Casian în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ei, în cadrul alegerilor locale, cetățenii în mare parte aleg persoana, și nu partidul. Ea susține că pentru asigurarea unui proces de administrare eficient, un primar trebuie să fie competent, să aibă studii superioare și să interacționeze cât mai mult cu cetățenii.

„Asta spuneam la fiecare adunare: „Să votați pe cei care au interacționat cel mai mult cu dvs., să votați pe cei care au fost cei mai implicați în dezvoltarea comunității, care au fost cei mai activi. Votați pe cei care au capacități, pentru că un om care nu are studii, nu are capacități nu are cum să elaboreze un proiect de decizie, nu are cum să administreze o comunitate, deci să se pună accentul și pe capacitatea celor care vin în consiliu, dar și a primarului care vine să administreze această comunitate. Mulți spun că nu-i nevoie ca primarul să aibă studii superioare. Da, legislația prevede, nu-i neapărat să ai studii superioare, dar cum poți să ceri de la un funcționar public, de la un specialist care este cu studii superioare să ceri să facă un anumit volum de lucru, o calitate a acestui lucru? Mai mult ca atât, trebuie să cunoască practic toate domeniile: contabilitate, arhitectură, de reglementare a regimului funciar, și perceptor fiscal. Ca să poți controla, trebuie, în primul rând, tu să pătrunzi în esență și să înțelegi ce trebuie să facă acești specialiști ca să le evaluezi activitatea lor și să poți să ridici autoritatea sau să poți tu să te ridici personal împreună cu aparatul care te asistă în procesul de administrare la înălțimea încrederii pe care cetățeanul ți-o acordă în ziua alegerilor locale. Asta-i foarte important”, a punctat primara mun. Strășeni.

Valentina Casian a câștigat al patrulea mandat în funcția de primar al orașului Strășeni, în primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Aceasta a candidat independent și a obținut 83,47% din voturile alegătorilor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.