VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina a primit sistemul avansat de apărare aeriană NASAMS 

Ucraina a primit sistemul de rachete antiaeriene NASAMS, care ar putea consolida semnificativ apărarea aeriană, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu pentru CBS News.

Președintele a menționat că pachetul de ajutor american de 820 de milioane de dolari, pe lângă sistemele de apărare aeriană, include muniție de artilerie și radare.

„Avem mare nevoie ca Statele Unite să demonstreze leadership și să furnizeze sisteme de apărare aeriană Ucrainei. Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden și Congresului pentru o decizie pozitivă care a fost deja aprobată. Am primit NASAMS”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a subliniat însă că numărul acestor sisteme nu va fi suficient pentru a proteja infrastructura civilă de atacurile rusești, iar Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-i proteja pe ucraineni.

„Avem nevoie de securitate pentru a-i atrage pe ucrainenii noștri să se întoarcă acasă. Dacă sunt în siguranță, ei vor veni, se vor stabili, vor lucra aici și vor plăti taxe, atunci nu vom avea un deficit de 5 miliarde de dolari în bugetul nostru. Acest lucru va fi pozitiv pentru toată lumea”, a explicat șeful statului.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak a postat pe Twitter o imagine cu noul sistem de apărare primit de Ucraina.

NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) este un sistem de rachete dezvoltat în colaborare de SUA și Norvegia.

Sistemul defensiv poate distruge rachete și bombe lansate de la distanțe extrem de mari. Radarul NASAMS poate detecta momentul lansării unei rachete de la o distanță de 120 de kilometri.

Amintim că în luna august, curent, Pentagonul a oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând din muniție, arme și rachete pentru sistemele americane de artilerie de precizie Himars.

Totodată, la data de 15 septembrie, în temeiul unei delegări de autoritate din partea președintelui american, Antony Blinken a autorizat asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 600 de milioane de dolari. Această asistenţă constă în arme, muniții și echipamente suplimentare din stocurile Departamentului american al Apărării.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.