VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Transnistria are datorii de peste 8 miliarde de dolari la gaz. Ceban: Nu știu cum ei cu așa datorii pot să mai declare ceva

Regiunea transnistreană are datorii de peste 8 miliarde de dolari la gaz. O spune președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Vadim Ceban a subliniat că Transnistria nu vrea să recunoască datoriile acumulate față de Moldovagaz.

Gazul nu este al lor, gazul este al nostru și noi îl distribuim, furnizăm inclusiv lor. Și noi atâtea motive avem să limităm furnizarea, dar eu cred că e mai bine să nu comentez mai departe, însă ei trebuie să înțeleagă că ei nu sunt în relații directe cu Gazpromul, dar în relații directe cu Moldovagaz și dacă vor să obțină ceva sau să negocieze, mai bine să se întoarcă înapoi în cadrul activității întreprinderii Moldovagaz, să întoarcă activele care au fost preluate ilegal în 2006 în baza unei hotărâri, de aceea sunt foarte multe întrebări, eu cred că aici trebuie să discutăm. Iată așa, pe filiera respectivă trebuie de discutat, dar noi nu le suntem datori lor cu nimic, ei nouă ne sunt datori.

Deja sunt datorii de peste 8 miliarde de dolari. Și eu nu știu cum ei pot după așa sumă de datorii încă să mai declare ceva”, a declarat Vadim Ceban.

Totodată, șeful Moldovagaz a subliniat că există decizii judecătorești privind datoriile Transnistriei față de Moldovagaz, însă acestea nu pot fi executate.

”În primul rând, ei trebuie să le recunoască, dar ei nu vor nici să le recunoască. Asta cum se numește? Ei nu le recunosc și spun că „haideți, noi o să recunoaștem, atunci când o să ne dați nu știu ce acolo”. Eu înțeleg ce vor ei. Cred că vor de sine stătător, dar noi suntem Republica Moldova și teritoriul acesta este în cadrul Republicii Moldova, și noi activăm ca Moldovagaz, vorbesc doar pentru Moldovagaz, activăm conform legii și conform contractului. Iată e foarte simplu, noi nu avem relații contractuale și așa-numita administrație, noi avem relații cu Tiraspoltransgaz, problema e că nu putem executa acolo niște decizii judecătorești pe care le avem la mână, dar aceasta-i deja o problemă mai mult politică”, a mai declarat șeful Moldovagaz.

Citește și: Vadim Krasnoselski se plânge că Moldovagaz a redus livrările de gaze naturale către Transnistria: Răspunsul lui Vadim Ceban

Citește și: Ar trebui Republica Moldova să renunțe la gazul rusesc? Răspunsul lui Vadim Ceban

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.