VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vadim Ceban, despre acuzațiile lui Krasnoselski privind livrările de gaz: Proprietarul gazului care vine în Republica Moldova este Moldovagaz!

Vocea Basarabiei: Discutăm cu președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, dl Vadim Ceban. Punem în discuție problema veche, dar care rămâne o problemă de actualitate – problema asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale. Acum un an, mai exact în septembrie anul trecut, a fost prelungit acest contract pe un termen de 5 ani între Moldovagaz și Gazprom și în acest interval de timp, dacă au făcut corect calculele unii experți, au spus că de 6 ori s-a mărit prețul pentru consumul de gaze naturale. Așa să fie?

Vadim Ceban: Aproximativ, da. Activăm într-un an de criză și, respectiv, într-un context foarte complex și dificil, inclusiv din punctul de vedere al situației geopolitice. Războiul din Ucraina și infrastructura energetică recent afectată din Ucraina influențează nu doar sistemul gazelor naturale care acum funcționează la regimuri normale, dar mai mult sectorul electroenergetic. Țara noastră la acest moment este nevoită să procure prin intermediul Energocom-ului din România energie electrică, care, evident, este livrată la condițiile de piață. Ceea ce ține nemijlocit de activitatea noastră și tarife, tarifele după formula care a fost aplicată conform contractului și se aplică în fiecare lună, prețul a crescut destul de mult din cauza evoluțiilor pe piața bursieră, dar noi vedem acum că dacă în octombrie prețurile au fost relativ mari, în noiembrie deja vedem un preț de 821 de dolari pe mia de metri cubi și el este în continuă scădere. Nu știu cât va continua acest lucru, cu părere de rău, pe parcursul acestei perioade de un an de zile am acumulat o anumită deviere financiară, un deficit tarifar, pe care nu l-am impus consumatorilor, l-am luat asupra noastră și astfel s-a creat o problemă.

Vocea Basarabiei: Și cât constituie acest deficit tarifar?

Vadim Ceban: La moment, deficitul tarifar constituie circa 5 miliarde de lei și, respectiv, vorbesc despre cifra cumulativă, inclusiv perioadele precedente și anul 2021, cea mai mare parte, evident, anul acesta, pentru că anul trecut în noiembrie noi am intrat cu un preț de 470 de dolari, în septembrie anul acesta prețul de procurare era de 1.800 de dolari mia de metri cubi de gaz. Acum este în scădere, practic 821 de dolari pentru luna noiembrie, așteptăm o scădere pentru luna decembrie. Nu cred că va fi mare diferența, dar totuși va fi în scădere, cel puțin, conform prognozelor noastre la ziua de azi.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți „în scădere”, cetățeanul imediat crede că va plăti mai puțin pentru gazul consumat.

Vadim Ceban: Repet încă o dată, și am menționat și anterior, noi nu suntem de părerea că trebuie să menținem cu orice preț tariful, noi trebuie să găsim un bilanț, un compromis între interesele furnizorului și cele ale consumatorului. Cu atât mai mult, noi înțelegem că acest lucru influențează asupra capacității de plată a consumatorilor și ei dispun de un anumit nivel de venituri care nu au crescut în măsura în care au crescut tarifele. Noi înțelegem foarte bine acest lucru și aici o să vorbim astăzi despre compensații din partea guvernului și referitor la economisire. Eu vreau să menționez un lucru: este important la moment ca compania Moldovagaz, și asta nu se referă doar la noi, se referă și la partea de energie electrică, pentru că, dacă cumpărăm din România, acolo tot sunt necesare mijloace financiare și trebuie să dispunem de aceste mijloace pentru a achita consumul curent de gaze. Și acest lucru este important ca să ieșim din iarnă, ulterior, încă o dată, dacă vor fi toate premisele, și eu sper că anul viitor – cu toate că e foarte greu de pronosticat ceea ce va fi la anul viitor, noi nu știm ce va fi în ziua de mâine, vedeți ce se întâmplă în regiunile din Ucraina –, primii care vom ieși cu corectarea tarifelor vom fi noi.

Vocea Basarabiei: Vreau să ne spuneți foarte clar, acum există certitudinea că doar în noiembrie lucrurile sunt stabile sau vă cer prea mult să ne spuneți cu exactitate ce va urma?

Vadim Ceban: Eu pot compara cu perioada care a fost anul trecut în octombrie, când am avut deficit de gaz, fiindcă am avut situații când colegii noștri din Transnistria, de la Tiraspoltransgaz nu au redus consumul electric, doar atunci când trebuia au trecut la cărbune, acela a fost primul pas, ceea ce puteau să facă și acum, dar n-au făcut, atunci au trecut pe cărbune, dar pentru populație și restul consumatorilor, pentru industrie au lucrat bine mersi. Noi am avut un deficit destul de mare și noi trebuia să economisim, să monitorizăm cu fiecare agent economic, pentru că acolo puteam să reglementăm, să economisim, nu puteam să intervenim la sistemul de încălzire și la consumatorii casnici. Atunci gaz nu era, acum avem, pe parcursul acestui an, grație și contribuției Moldovagaz, statul și-a completat rezervele strategice, conform legii care a fost aprobată. Deci, sunt măsurile care au fost aprobate la nivel de guvern și la nivel de lege – acum vorbesc din punctul de vedere al intereselor statului –, care deja ne permit să trecem o lună-două fără mari probleme. Acesta-i un lucru important. Dacă nu se va întâmpla nimic, eu consider că luna noiembrie noi trebuie s-o trecem fără probleme, despre decembrie vom vedea, dar dacă statul dispune de acest instrument financiar din partea băncilor internaționale și posibil are capacitatea mai mare de a negocia și de a contracta anumite volume de gaz pe bursă, respectiv dacă va ajunge acest volum sau rezervă strategică la nivelul de 200 de milioane de metri cubi, atunci putem spune că decembrie-ianuarie le vom putea trece fără probleme, cu toate că noi avem acum o prognoză și orizontul de planificare este la nivel de zile-săptămâni, nici nu vorbim de luni, pentru că situația se schimbă foarte repede.

Vocea Basarabiei: Dar faptul că există aceste rezerve pentru o perioadă de încă două luni după noiembrie, asta înseamnă că tariful va fi sau nu va fi modificat?

Vadim Ceban: Nu, pentru că aici este un moment pe care trebuie tot să-l explicăm. Noi dacă nu avem volume, dacă ar fi aceste volume livrate nouă și noi am fi vândut aceste volume către consumatori, atunci aveam volume și puteam recupera devierile, în cazul când noi nu avem volume pentru furnizare, evident că perioada de recuperare a acestor devieri se extinde din cauză că volumele sunt mici. Aici este un aspect foarte important, dacă ieri după anunțul dlui Spînu, care a comunicat deja că Energocom are peste 140 de milioane metri cubi, dacă cu condiția că Termoelectrica lucrează pe păcură, e garantat că o lună și jumătate le trecem fără probleme.

Vocea Basarabiei: Deci, n-o să mergeți la ANRE să cereți majorare de tarife?

Vadim Ceban: Eu cred că nu. Noi nu punem acum problema de majorare, pentru că prețurile sunt relativ bune și avem un aspect că ANRE a aprobat în octombrie tariful care acoperă costurile, problema e ca să nu fie redus acum. Chiar vă spun asta deschis, noi trebuie să asigurăm capacitatea de plată a companiei pentru perioadele următoare, pentru că totuși cât de cât este volum de la Gazprom și trebuie să ne ținem de acest volum, pentru că condițiile sunt bune.

Vocea Basarabiei: Eu știu că ați fost întrebat, dar încă o dată insist cu această întrebare – Gazprom are motive, are suficiente argumente să zică că, uite, nu mai livrăm gaz către Republica Moldova din ce considerente? Și dvs. să ne spuneți dacă există motive ca să fie redusă cantitatea sau, în general, să fie închis robinetul.

Vadim Ceban: Este dreptul lor și acest drept a existat permanent.

Vocea Basarabiei: Deci, unilateral ei pot să ia o asemenea decizie?

Vadim Ceban: Dacă noi nu achităm…

Vocea Basarabiei: Dar problema că nu achită Republica Moldova parcă nu este?

Vadim Ceban: Nu, nu-i problemă, chiar dacă cu o anumită reținere, pentru acest lucru se poate de aplicat penalitate, până la urmă este un așa punct în contract. Dacă nu se achită, se aplică penalitate destul de substanțială, lucru prevăzut în orice contract comercial. După părerea noastră, noi nu vedem motive, dar părerea Gazpărom-ului e că cu Ucraina sunt probleme de tranzit. Asta, evident, vizează relațiile lor cu Naftogaz și operatorul de sistem din Ucraina, dar pe noi nu trebuie să ne intereseze acest lucru, pentru că noi trebuie să primim aceste volume. Dacă privim contractul, formal nu sunt motive, dar sunt motive doar din alt aspect, de obicei este punctul cu acordul de reglementare a datoriilor, evident că 1 mai a trecut și ei formal pot rezilia contractul.

Vocea Basarabiei: Deci, oricând ei pot să folosească acest argument că s-a întârziat?

Vadim Ceban: Pot rezilia, dar la acest punct de limitare a volumelor. Eu consider că aici trebuie să discutăm și noi am lansat deja discuții. Ieri a avut loc ședința Consiliului de Administrație al Moldovagaz, am discutat cu colegii care sunt membri din partea Gazprom-ului în organele de conducere, am menționat despre situația respectivă, că pe de o parte, vreți să achităm datoriile, avem devierile financiare, poftim, dar volume nu ne dați și nu putem recupera ca să achităm, este sursa de achitare a acestor datorii, dar n-am avut un răspuns.

Vocea Basarabiei: E un cerc vicios.

Vadim Ceban: Da, un cerc vicios și este un fel de bumerang care se întoarce la Gazprom până la urmă. Sunt elemente închegate într-un ghem de probleme care par a fi la etapa aceasta comerciale și le putem rezolva, dar pe de altă parte…

Vocea Basarabiei: …este și politică.

Vadim Ceban: …sunt și alte aspecte la care eu nu pot să răspund și nu înțeleg de ce acest lucru se întâmplă, posibil au alte motive pentru a proceda în așa fel.

Vocea Basarabiei: Și totuși, cetățenii au ascultat și au reținut răspunsul pe care l-a oferit liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, atunci când a fost întrebat – în ce condiții, totuși, Republica Moldova poate fi asigurată cu gaze? Și Vladimir Putin a spus: „Când negociam cu reprezentanții Republicii Moldova prețul cu privire la livrarea gazelor, Gazprom a luat o poziție absolut pragmatică” și el spune că „e o poziție de piață, partea moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazprom și a insistat asupra preferințelor de preț, apoi dl Miller a venit la mine, și-a exprimat poziția și a spus că el consideră corect punctul său de vedere. L-am rugat să meargă la o întâlnire cu partea moldovenească, făcând referire la posibilitățile economice și financiare ale Republicii Moldova”. Totuși, ce înseamnă că Rusia i-ar fi intrat în voie Republicii Moldova și a acceptat exact așa cum a cerut partea moldovenească?

Vadim Ceban: Vedeți, eu nu sunt…

Vocea Basarabiei: Asta știu. Și dvs. mereu spuneți că nu vreți să vă implicați în politică atunci când e vorba…

Vadim Ceban: Dar nu e vorba de implicare în politică, pentru că eu nu pot acum comenta declarațiile dlui Putin, cu atât mai mult că eu nu cunosc nemijlocit cum a fost discuția, eu cunosc un lucru pe care îl pot confirma aici. Într-adevăr, Gazprom-ul a avut o așa poziție pragmatică, în sensul că a avut poziția de piață și au fost diferite poziții, inclusiv preț de piață, plus un discount anumit, având întreprindere mixtă; al doilea aspect – formula inversă, total dependentă de piață, adică era situația încă mai rea, dar noi am analizat și am considerat că ar fi mai bine să fie așa formulă, pentru că trebuie să înțeleagă toți că cu așa spot și așa dinamică și portofoliu de contracte pe care îl avea deja Gazprom la acea etapă, în care toate contractele deja erau indexate la formula de la bursă, evident, noi nu aveam nicio șansă, în opinia mea, doar dacă sub alte angajamente, inclusiv politice, eu nu știu alte șanse ca să obținem o formulă mai bună. Eu cred că asta trebuie de explicat. În cazul în care noi am analizat că dacă ar fi dinamica așa cum a fost în ultimii 10 ani, atunci în perioada de vară situația era mult mai bună și n-am fi avut noi prețuri de 1.400-1.800 de dolari pe volumele de consum mic. Acesta este un element, inclusiv geopoliticul și influența războiului din Ucraina au avut o anumită reflecție asupra prețurilor care sunt la bursă.

Vocea Basarabiei: Dar pentru că acest contract totuși îl negociază Moldovagaz cu Gazprom, rămâneți la ideea că s-a negociat bine acest contract?

Vadim Ceban: Eu consider că da, cu toate că sunt de părerea – și acest lucru l-am abordat și anul trecut – că trebuie să semnăm un contract nou.

Vocea Basarabiei: Pentru că acest contract se prelungește de câți ani?

Vadim Ceban: Dacă s-a semnat în 2007, a început acțiunea acestui contract, în 2011 s-a terminat, deja 11 ani.

Vocea Basarabiei: 11 ani de zile el doar s-a prelungit în baza prevederile care deja erau stipulate?

Vadim Ceban: Nu eram noi pregătiți pentru ca să avem piață liberă, să avem un model de piață a gazelor naturale care să funcționeze, trebuia să fie infrastructură, trebuia să fie acces pe piață, lucruri care nu s-au îndeplinit pe parcursul acestor ani. Eu consider că abia anul acesta se începe, sunt anumite elemente de deschidere a pieței, chiar Energocom-ul, traderii internaționali, de aceea eu nu exclud că în viitor o să fie reconfigurată piața gazelor naturale și posibil o să fie anumite elemente de platforme de tranzacționare cum deja apar, care într-un fel vor avea un anumit impact și asupra activității noastre.

Vocea Basarabiei: Dar o reconfigurare a pieței energetice ar însemna găsirea mai multor piețe alternative și asta într-un fel nu ar pune pe gânduri Gazprom-ul că poate e mai bine să continue cooperarea cu Republica Moldova, la livrarea de gaze mă refer?

Vadim Ceban: Eu consider că acest lucru este numai în interesul lor, dacă ei consideră că pot miza pe această piață din punctul de vedere al menținerii prezenței și din punctul de vedere al anumitor volume pe piața noastră.

Vocea Basarabiei: Dle Ceban, dar vreau să ne explicați clar, dacă sunt și lideri de opinie care cred că trebuie să fie renegociat contractul, acum și dvs. ați spus că ar fi bine în general să se înceapă poate discuțiile cândva despre încheierea unui nou contract între Moldovagaz și Gazprom.

Vadim Ceban: Nu, un contract în noua redacție, așa să spunem, pentru că pot fi și elementele vechi care sunt în contract, căci sunt și elemente bune, dar contract în nouă redacție, pentru că acest contract cu aceste prelungiri a suferit foarte multe modificări și e greu chiar din punct de vedere juridic de a le citi și permanent de făcut referință la ele.

Vocea Basarabiei: Dacă el mai e valabil pe o perioadă de 4 ani, atunci doar dacă ambele părți cad de acord?

Vadim Ceban: Da, trebuie să fie voința ambelor părți. Noi atunci am discutat că, da, într-adevăr, trebuie să revenim la acest subiect, dar asta nu înseamnă că, chiar dacă contractul este valabil, părțile nu au ajuns la un acord ca să fie semnat un contract nou, nu-i o problemă.

Vocea Basarabiei: Foarte mult s-a discutat în spațiul public dacă eventual se ajunge ca Gazprom-ul să ajungă să închidă robinetul, ce se întâmplă cu regiunea transnistreană și iată acum se pare că l-ați supărat foarte mult pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care s-a arătat într-un fel nedumerit de ceea ce se întâmplă între Chișinău și Tiraspol și el a spus că se adresează către conducerea Federației Ruse, către parlament, către liderul de acolo, către Gazprom. Credeți că e posibil ca totuși Moscova și cu Tiraspolul să schimbe situația?

Vadim Ceban: Lăsăm situația cu Tiraspolul și Moscova într-o parte și nici nu vreau să comentez…

Vocea Basarabiei: Păi, dacă comentează dl Krasnoselski, înseamnă că el așteaptă un sprijin de acolo?

Vadim Ceban: Eu cred că colegii noștri și partenerii de acolo, căci sunt colegi și parteneri, eu vorbesc mai mult pe partea tehnică și comercială cu întreprinderea noastră care este, noi, adică Moldovagaz avem atâtea întrebări către administrația din Transnistria în ceea ce ține de active, în general ce ține de relațiile comerciale, așa că dacă noi începem a pune întrebări, acestea vor fi foarte multe. Dar dincolo de aceste întrebări, dvs. ați întrebat ce trebuie să facă, deci eu am o întrebare foarte simplă către dl Krasnoselski, și nu doar către dl Krasnoselski, dar către toți colegii din Transnistria: dacă o sticlă de apă într-un supermarket din Tiraspol costă 10 lei și este prețul real, cum poate un metru cub de gaz să coste un leu? Ei au acolo vreo 18 tarife diferite și sunt și de cei care nu achită nimic pentru gaze. Întrebarea mea este: dacă gazul este o marfă și marfa are un cost, și noi plătim acest cost, și ei plătesc pentru apă, benzină, motorină costul de piață, gazul nu trebuie să coste atât cât plătim noi? Cu atât mai mult, câte datorii are Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz? Și încă un moment pe care eu trebuie să-l menționez: până la urmă, proprietarul gazului care vine în Republica Moldova este Moldovagaz.

Vocea Basarabiei: Exact!

Vadim Ceban: Și, respectiv, gazul nu este al lor, gazul este al nostru și noi îl distribuim, furnizăm inclusiv lor. Și noi atâtea motive avem să limităm furnizarea, dar eu cred că e mai bine să nu comentez mai departe, însă ei trebuie să înțeleagă că ei nu sunt în relații directe cu Gazprom-ul, dar în relații directe cu Moldovagaz și dacă vor să obțină ceva sau să negocieze, mai bine să se întoarcă înapoi în cadrul activității întreprinderii Moldovagaz, să întoarcă activele care au fost preluate ilegal în 2006 în baza unei hotărâri, de aceea sunt foarte multe întrebări, eu cred că aici trebuie să discutăm. Iată așa, pe filiera respectivă trebuie de discutat, dar noi nu le suntem datori lor cu nimic, ei nouă ne sunt datori.

Vocea Basarabiei: Și datoriile constituie…

Vadim Ceban: Deja peste 8 miliarde de dolari. Și eu nu știu cum ei pot după așa sumă de datorii încă să mai declare ceva.

Vocea Basarabiei: Dl Ceban, dar la modul serios, dvs. mai contați că aceste datorii din stânga Nistrului pot să fie achitate SA Moldovagaz?

Vadim Ceban: Cum? Eu nu știu cum. În primul rând, ei trebuie să le recunoască, dar ei nu vor nici să le recunoască. Asta cum se numește? Ei nu le recunosc și spun că „haideți, noi o să recunoaștem, atunci când o să ne dați nu știu ce acolo”.Eu înțeleg ce vor ei.

Vocea Basarabiei: Și ce vor ei?

Vadim Ceban: Cred că vor de sine stătător, dar noi suntem Republica Moldova și teritoriul acesta este în cadrul Republicii Moldova, și noi activăm ca Moldovagaz, vorbesc doar pentru Moldovagaz, activăm conform legii și conform contractului. Iată e foarte simplu, noi nu avem relații contractuale și așa-numita administrație, noi avem relații cu Tiraspoltransgaz, problema e că nu putem executa acolo niște decizii judecătorești pe care le avem la mână, dar aceasta-i deja o problemă mai mult politică.

Vocea Basarabiei: Dar aceste decizii judecătorești atunci când se vor reunifica cele două maluri ale Nistrului vor mai fi valabile?

Vadim Ceban: Noi trebuie să le executăm și vom merge să le executăm, vor aresta acolo activele, activele noastre, cu alte cuvinte, aceleași active ale companiei. Dar este un paradox care s-a creat pe parcursul acestor ani, nu este o soluție magică aici, trebuie să ne așezăm și să discutăm, dar ei trebuie să fie mai responsabili. E foarte simplu, noi eram încă din perioada sovietică interdependenți energetic și pe partea gazelor naturale, și a energiei electrice, dar acum situația se schimbă, acum ei trebuie să înțeleagă că nu se poate așa mai departe. Eu consider că deja a venit timpul când ei trebuie să reconsidere.

Vocea Basarabiei: Dar Tiraspoltransgaz mai poate fi considerată o entitate funcțională?

Vadim Ceban: Da, desigur, pentru că ei sunt înregistrați temporar pe teritoriul Republicii Moldova conform hotărârii de guvern valabile pentru toate întreprinderile din stânga Nistrului.

Vocea Basarabiei: Dar acest fapt ziceți că e temporar, pe o perioadă de cât timp?

Vadim Ceban: O perioadă de șase luni, la fiecare șase luni se prelungește înregistrarea, fix așa cum e licența Centralei de la Cuciurgan, la fiecare șase luni.

Vocea Basarabiei: Apropo, aici mai au și ei o pârghie, din moment ce nu este asigurată Centrala de Cuciurgan cu gaze, atunci ei spun că va fi redusă și mai drastic livrarea de energie electrică.

Vadim Ceban: Cu energia electrică e mai complicată situația, într-adevăr suntem dependenți de nodul respectiv și centrala aceasta joacă și un rol destabilizator pentru întreg sistemul și îl juca și pentru o parte a regiunii Odesa. Aici e mai complicat.

Vocea Basarabiei: Dar un deznodământ trebuie să existe?

Vadim Ceban: Da, dar trebuie infrastructura să se dezvolte în partea dreaptă. În cazul dacă se construiește într-o perioadă scurtă de timp linia electrică Vulcănești-Chișinău, pentru că acum fluxurile de energie care intră din România intră tot prin șinele Centralei din Cuciurgan și oricum fizic suntem dependenți, aici trebuie foarte atent, de aceea nimeni nu a refuzat lor să le livreze gaz pentru producerea energiei electrice. Dar dacă sunt limitate volumele, înseamnă că pentru toți, dar nu se poate ca pe partea dreaptă aici economisim, trecem la păcură, dar acolo bine mersi își permit luxul de consum. Nu se poate așa. Dar noi oferim gaz pentru populație, pentru obiectele sociale, noi oferim, după calculele noastre, noi am spus că acest volum trebuie să le ajungă, inclusiv pentru producerea energiei electrice pentru a acoperi necesitățile lor, nimeni n-a refuzat, ca ei să spună că am limitat drastic, dar la noi pe partea dreaptă se închid întreprinderile.

Vocea Basarabiei: Ei au spus că și la ei s-au închis întreprinderile, s-a redus activitatea la combinatul de la Râbnița, la fabrica de ciment, ei au spus că, chipurile, fac și ei economii.

Vadim Ceban: Eu nu știu ce fel de economii fac ei, dar e situație de criză și în situație de criză trebuie să asigurăm, în primul rând, consumatorii vulnerabili și acest lucru este valabil pentru toți.

Vocea Basarabiei: Astăzi putem spune în ce proporție poate fi alimentată Centrala de la Cuciurgan cu gaze astfel încât să producă energie ca să fie folosită și de cetățenii de pe malul drept al Nistrului?

Vadim Ceban: Teoretic putem până la 40-45%, cu condiția că volumele pe care le-au avut până la 1 noiembrie, de exemplu, 3,9 milioane de metri cubi cu condiția că reduc consumul din partea celorlalți agenți economici sau ei trec la alți combustibili. Noi putem aici trece la o alternativă, dar ei acolo nu trec, chiar dacă au posibilități să treacă.

Vocea Basarabiei: Probabil că au și ei cărbune…

Vadim Ceban: Cărbune are numai Cuciurganul. Urmează să cumpere cărbune, au cazangerii, pur și simplu regiunea e mai gazificată și mai dependentă de gazele naturale, pentru că conductele magistrale trec pe acolo și, respectiv, s-a gazificat mai repede, cum e sudul țării, spre exemplu, la noi. Dar la noi sunt raioanele de nord și chiar din centru care nu au gaz.

Vocea Basarabiei: Dar admiteți că poate crește revolta cetățenilor din stânga Nistrului ca să pună presiuni pe autoritățile de acolo sau de aici?

Vadim Ceban: Eu nu pot spune că revolta cetățenilor, eu cred că cetățenii de acolo sunt destul de îngrijorați de situația respectivă, pentru că comunicăm și noi cu oamenii de acolo, cetățeni ai Republicii Moldova, care lucrează la Chișinău,  lucrează la Criuleni. Deci, ei sunt îngrijorați de situația cu gazele, pentru că dacă vor fi sistate gazele vor fi afectați și ei în mod direct. Cred că cetățenii vor să fie înțelegere pentru ambele maluri.

Vocea Basarabiei: Mulți se întreabă: dacă nu au suficienți bani ca să achite consumul de gaze, atunci poate să se ajungă la o criză umanitară, așa cum se zvonește deja?

Vadim Ceban: Pentru ca să nu se întâmple acest lucru, încă o dată vă spun, ei acum primesc 2,3 milioane metri cubi pe zi și dacă înmulțim la 30 de zile, ei au mai mult decât malul drept. Înseamnă că dacă numărul populației este mai mic, consumul tot ar trebui să fie mai mic, dacă nu e așa, înseamnă că ei nu economisesc pe deplin.

Vocea Basarabiei: Din estimările dvs., credeți că s-ar putea să se ajungă ca să fie închis total robinetul de către Gazprom pentru Republica Moldova?

Vadim Ceban: Noi nu trebuie să excludem acest fapt, poate să se întâmple orice și trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu.

Vocea Basarabiei: Și dacă eventual se ajunge la scenariul cel mai trist că se închide robinetul, după asta cum se deschide robinetul?

Vadim Ceban: Prin negocieri sau eu nu știu, poate să se întâmple și așa că din partea ceea poate și să nu fie și aici deja va fi decizia, dar eu cred că nu trebuie să ajungem la așa ceva. În opinia mea personală, aici nu vorbesc ca președinte al Consiliului de Administrație, chiar trebuie să spun și în numele meu, trebuie să avem alternativă, iar asta înseamnă că nu trebuie să pierdem contactele și legăturile cu toți furnizorii, nu trebuie de întrerupt legătura și nu trebuie de ars podurile. De aceea dacă vom avea o alternativă mai bună, poftim! Și Gazprom-ul, și toți vor înțelege, OK, asta-i piața, cumpărați. Dacă n-o avem, înseamnă că de la Gazprom trebuie să cumpărăm și asta-i logic.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova unii lideri de opinie acreditează și ideea că, dacă nu închide Gazprom-ul, ar trebui Republica Moldova să renunțe la gazul rusesc.

Vadim Ceban: Eu cred că acest lucru este o utopie la acest moment. În opinia mea, nu suntem noi pregătiți încă de așa manevre.

Vocea Basarabiei: Relațiile sunt între Moldovagaz și Gazprom.

Vadim Ceban: Da.

Vocea Basarabiei: Dar unii lideri de la Comrat, de la Chișinău încearcă să zică că merg la Moscova să negocieze ei un tarif mai bun la gaze sau să fie pentru Comrat mai ieftin, pentru Orhei mai ieftin, e posibil acest lucru?

Vadim Ceban: Eu trebuie să se conducă de legislația națională, la fel cum se conduce de legislația națională și Moldovagaz. Dacă va veni o companie care va avea posibilități de furnizare mai bune pentru unii consumatori, noi vom respecta legislația în vigoare, dar eu nu cred că acest lucru tehnic, comercial, de logistică poate fi făcut așa de repede și așa de simplu. Nu este așa de simplu, sunt foarte multe elemente care necesită a fi prelucrate. Eu cred că ei nu cunosc informația pe deplin și trebuie să se mai documenteze.

Vocea Basarabiei: Dar pe criza energetică se poate de făcut PR politic?

Vadim Ceban: Pe criza energetică PR politic?… Dar cine nu face pe criza energetică? Eu cred că toți fac.

Vocea Basarabiei: Toți fac. Și atunci nu-l zăpăcesc și mai tare pe cetățean?

Vadim Ceban: Înțelegeți că e un lucru nemaiîntâlnit? Analiza mea obiectivă: niciun guvern niciodată nu a avut în față și nici nu s-a întâlnit cu asemenea probleme cu care se confruntă guvernul actual. Trebuie de recunoscut obiectiv acest lucru, trebuie să ne unim și să ne ajutăm unul pe altul, pentru că e vorba de țară, fiindcă ideile politice pot fi diferite, dar noi trebuie să trecem iarna, iar iarna nu alege că ești din opoziție sau ești de la guvernare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.