VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Suedia va continua să fie alături de R. Moldova: Ce a discutat Igor Grosu cu omologul său suedez

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere, la Stockholm, cu omologul său suedez, Andreas Norlén. Cei doi președinți au discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra țării noastre, despre prioritățile agendei parlamentare de la Chișinău, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023).

Igor Grosu i-a mulțumit Președintelui Riksdagului, Andreas Norlén, pentru participarea sa, în primăvara anului trecut, la reuniunea Președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice (NB8).

„Acea vizită, alături de alți șapte președinți de Parlament, ne-a încurajat să fim și mai determinați în proiectul nostru de țară – integrarea în Uniunea Europeană”, a afirmat șeful legislativului.

În cadrul discuțiilor, Igor Grosu a apreciat contribuția guvernului suedez, în valoare de circa 14 milioane de euro anunțate ca angajament în cadrul Platformei de sprijin a Republicii Moldova de la Paris.

Totodată, Președintele Parlamentului a primit asigurări că Suedia va continua să fie alături de cetățenii Republicii Moldova.

De-a lungul anilor, Guvernul de la Stockholm a investit în diverse proiecte importante din Republica Moldova, printre care cele în domeniul IT, cum ar fi Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, dar și sistemul e-Parlament, în domeniul medicinii și în realizarea brandului de țară în domeniul vitivinicol. „Suedia a fost alături de noi atunci când Republica Moldova a primit embargo din partea Federației Ruse, iar, datorită sprijinului suedez, acum vinurile noastre au ajuns să concureze pe cele mai importante piețe din lume”, a menționat Președintele Parlamentului.

Cei doi președinți au discutat și subiectul creării grupului parlamentar de prietenie moldo-suedez.

„Am primit asigurări că Parlamentul Suediei va continua suportul politic pentru agenda noastră europeană, în special pe durata președinției suedeze a Consiliului UE și ne va ghida cu expertiză în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene și mersul reformelor din țara noastră”, a anunțat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu o delegație parlamentară, efectuează o vizită oficială în Regatul Suediei, în perioada 6-9 februarie 2023, la invitația omologului său suedez.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.