VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Demers comun către ANRE din partea Moldovagaz, Energocom și alte companii de transport gaze: Care sunt cerințele

Principalii participanți pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, reprezentați de SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, precum și companiile de transport gaze „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz”, vor înainta un demers comun către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind crearea unui cadru normativ de trecere unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră.

Reprezentanții companiilor susțin că această practică este răspândită vast în țările UE, asigurând o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri.

„Aplicarea sa în Moldova va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală. Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului curent. În același timp, acestea nu se vor solda cu necesitatea înlocuirii echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale” comunică Moldovagaz.

Totodată, reprezentanții companiilor propun ca începând cu luna martie, procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP. Aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor dintre SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, de la care furnizorul achiziționează în prezent gaze naturale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.