VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SUA salută rezultatele auditului Moldovagaz: Gazprom nu-și poate justifica solicitările exorbitante

Statele Unite salută finalizarea auditului independent solicitat de guvernul Republicii Moldova, realizat de o firmă externă, pentru a examina pretențiile Gazprom față de creanțele Moldovagaz.

„Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Gazprom nu și-a putut justifica solicitările exorbitante, o factură pe care Rusia se aștepta ca poporul moldovean să o plătească. Statele Unite își reafirmă sprijinul pentru eforturile continue ale Republicii Moldova de a-și diversifica sursele de energie și de a asigura un viitor mai prosper și mai transparent pentru poporul său”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Autoritățile de la Chișinău au înaintat propunerea de a achita suma de 8,6 milioane de dolari pentru a închide datoriile istorice față de concernul rus Gazprom. Potrivit auditului realizat de două companii internaționale, în anul 2022, datoria istorică pentru consumul de gaze în dreapta Nistrului se cifra la 709 milioane de dolari, însă cea mai mare parte a datoriei nu este confirmată prin documente.

Raportul a fost publicat integral pe pagina web a Ministerului Energiei și transmis către MoldovaGaz, pentru a fi examinat de Consiliul de observatori și acționarul majoritar, Gazprom, împreună cu propunerile Guvernului de a soluționa problema acestei pretinse datorii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.