Patrimoniul de carte al Bibliotecii Naționale, format din 2,5 milioane de volume, se află în pericol din cauza condițiilor proaste de păstrare. Cea mai gravă situație se atestă în depozitele clădirii fostului Seminar Teologic, acolo unde există risc de prăbușire a unor pereți. Despre aceste probleme a vorbit ministrul Culturii, Sergiu Prodan, citat de IPN.
”Sarcina pe metru pătrat depășește cu mult normele prevăzute, fapt care a dus la denaturarea planșeului și a produs fisuri. Ambele clădiri ale Bibliotecii Naționale, blocul central și blocul nr. 2, deja de mult timp nu mai corespund cerințelor și necesităților bibliotecii. Din cauza riscului de prăbușire a podelei, în unele spații de la etaj ale blocului 2 rafturile cu cărți sunt instalate doar pe perimetru de-a lungul pereților. Iar la parter, chiar sub aceste camere cu risc de prăbușire, se află renumita Colecție de Carte Veche și Rară. Toate spațiile posibile din ambele blocuri sunt folosite deja, iar fondul de carte, cum e și firesc, continuă să crească. În perspectivă scurtă, depozitarea fondului de carte în spațiile actuale ale BNRM va deveni imposibilă. Chiar și cu utilizarea demisolurilor încă disponibile”, a declarat ministrul.
Potrivit ministrului, o soluție ar fi un depozit nou și modern, utilat conform standardelor internaționale de păstrare a patrimoniului de carte, lucru care ar fi posibil doar cu suportul partenerilor externi.
Amintim că, recent, premierul Dorin Recean a declarat că executivul lucrează, în prezent, asupra unui proiect de dezvoltare a unei biblioteci unde să se păstreze cel mai important fond de carte, iar în curând va fi alocat și bugetul necesar pentru proiectarea tehnică.
Inițiativa a fost anunțată de șeful executivului în contextul unui proiect propus de un grup de deputați PAS de a retroceda Mitropoliei Basarabiei o clădire istorică din centrul Capitalei, acolo unde își are sediul blocul nr. 2 al Bibliotecii Naționale.
Citește și: Un nou proiect de bibliotecă națională, în realizare la Guvern