VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Un nou proiect de bibliotecă națională, în realizare la Guvern

Executivul lucrează, în prezent, asupra unui proiect de dezvoltare a unei biblioteci unde să se păstreze cel mai important fond de carte, iar în curând va fi alocat și bugetul necesar pentru proiectarea tehnică. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, care a precizat că, la ora actuală, sunt analizate mai multe opțiuni.

Inițiativa a fost anunțată de șeful executivului în contextul unui proiect propus de un grup de deputați PAS de a retroceda Mitropoliei Basarabiei o clădire istorică din centrul Capitalei, acolo unde își are sediul un bloc al Bibliotecii Naționale.

”În societate trebuie să discutăm cum să citim mai mult și să avem grijă de bibliotecari și nu vorbesc doar de salarii mai mari, dar și să le oferim instrumente ca să-și organizeze munca. Acest subiect nu l-aș aborda că, uite, avem de transferat o clădire a Bibliotecii naționale. Cel mai important este să avem grijă de acel fond de carte, în actuala clădire el nu se află în siguranță, cărțile sunt vechi și începe să se deterioreze, iar tehnologia modernă ne permite să oferim condiții de păstrare, o atmosferă controlată, să avem un termen de păstrare cât mai lung. Acest lucru este important. Guvernul lucrează asupra unui proiect de dezvoltare a unei biblioteci unde să se concentreze cel mai important fond de carte”, a declarat premierul Dorin Recean.

Amintim că un grup de deputați PAS a înregistrat în Parlament un proiect care prevede că edificiul fostului Seminar Teologic, vechi de peste două secole, va reveni în gestiunea Mitropoliei Basarabiei. Clădirea de la intersecția bd. Bănulescu-Bodoni cu str. 31 august 1989, în care își are sediul un bloc al Bibliotecii Naționale, urmează să fie oferit mitropoliei cu titlu gratuit.

În proiect este menționat că transmiterea acestui bun imobil va permite restaurarea, întreținerea și utilizarea adecvată a patrimoniului cultural.

Citește și: S-a făcut dreptate. Un edificiu istoric din centrul Chișinăului va reveni în gestiunea Mitropoliei Basarabiei

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.