VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

S-a făcut dreptate. Un edificiu istoric din centrul Chișinăului va reveni în gestiunea Mitropoliei Basarabiei

Clădirea fostului Seminar Teologic, veche de peste două secole, va reveni în gestiunea Mitropoliei Basarabiei. Un proiect în acest sens a fost înregistrat de un grup de deputați ai PAS. Edificiul de la intersecția bd. Bănulescu-Bodoni cu str. 31 august 1989, în care își are sediul un bloc al Bibliotecii Naționale, va fi oferit mitropoliei cu titlu gratuit.

În proiect este menționat că transmiterea acestui bun imobil în proprietatea Mitropoliei Basarabiei va permite restaurarea, întreținerea și utilizarea adecvată a patrimoniului cultural.

Seminarul Teologic este un monument protejat de stat. Istoric a fost o instituție de învățământ din gubernia Basarabia, înființată de către mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, în 1813. În 1926, aici a fost deschisă Facultatea de Teologie, seminarul fiind transferat în clădirile Școlii Spirituale de Băieți. Destinat inițial exclusiv pentru copiii clericilor, a primit la studii și copii de laici. În timpul ocupației sovietice din 1940-1941 și mai apoi în timpul regimului comunist din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei nu a activat pe acest teritoriu. Toate proprietățile mitropoliei au fost confiscate, naționalizate de către regimul comunist.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.