VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful SFS: Comercianții care au migrat la activitatea independentă folosesc rar casa de marcat

Din păcate, comercianții care au migrat la activitatea independentă nu prea folosesc casa de marcat sau eliberează bonuri fiscale numai la cerere. Declarația a fost făcută de directorul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Petru Rotaru în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Potrivit șefului SFS, peste 95% dintre deținătorii de patentă au trecut deja la activitatea independentă.

Directorului SFS afirmă că din cei peste 4 000 de comercianți care au activat în bază de patentă, până la 15 septembrie, circa 450 nu au migrat la activitatea independentă. În unele raioane au migrat practic 99 la sută din comercianți.

„Din păcate, încă cei care au migrat la activitatea independentă nu prea folosesc acest aparat de casă sau eliberează bonuri numai la cerere. Acesta este un proces de educare a persoanelor care au migrat și trebuie să recunoaștem că aici sunt anumite categorii de persoane care n-au avut tangență cu domeniul financiar, cu atât mai mult cu domeniul fiscal în sensul în care să aibă în gestiune un aparat de casă, să înțeleagă cum funcționează el. Noi am muncit împreună cu cei care au migrat la activitatea independentă și vreau să le mulțumesc, pentru că eu am fost în câteva raioane care erau problematice. O bună parte a persoanelor care au migrat sunt foarte mulțumite și celor care au migrat vreau să le mulțumesc, pentru că asta dă dovadă de spirit civic și solidaritate socială. Din cei care erau predispuși să migreze erau 4.200 de patentari, noi pentru fiecare avem datele de contact, practic cunoaștem persoanele, la 15 septembrie erau migrate 3.526 de persoane, plus 200 de persoane au migrat la alte moduri de organizare, vorbim de întreprindere individuală, SRL sau alt tip de organizare juridică”, a declarat directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru.

Șeful SFS a declarat că o parte din cei care au trecut la activitatea independentă nu au avut tangență cu domeniul financiar și au nevoie de ajutor iar instituția pe care o conduce le acordă comercianților suportul necesar. În acest sens, potrivit directorului SFS, de săptămâna viitoare inspectorii financiari vor efectua controale în piețe, vor urmări dacă comercianții eliberează bonuri fiscale, însă nu vor aplica amenzi.

„De săptămâna viitoare să mergem în piețele unde activează marea majoritate a celor care practică activitate independentă în rol informativ, supraveghere de eliberare a bonului de casă, adică nu cu sancționare, dar să urmărim ca ei să înceapă a se deprinde a elibera bonul de casă, astfel încât acesta să devină un proces normal. Noi ne uităm nu numai din perspectiva achitării impozitelor, și acesta-i un moment foarte important și vreau să menționez că povara fiscală este cea mai mică, vorbim de 1% din rulaj. Asta ar fi, dacă pentru activitate independentă trebuie să aibă un rulaj nu mai mult de 1 milion 200 de mii, ar fi cam 1.200 de lei pe lună costul activității respective, nu există un alt sistem de impozitare în Europa, cu atât mai mult în Republica Moldova, mai lejer decât acesta”, a precizat Petru Rotaru.

De la 1 iulie comercianții nu mai pot activa în baza patentei de întreprinzător. Persoanele care au trecut de la activitatea în bază de patentă la cea independentă au primit ajutor de grant nerambursabil în valoare de 10 mii lei pentru compensarea costurilor de achiziție a aparatului de casă de marcat, dar și alte investiții pentru reutilarea locului de muncă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.