VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Șeful diplomației de la Chișinău: Dorim parteneriate mai puternice cu NATO

Dorim să avem parteneriate mai puternice cu acele țări și organizații care ne ajută în parcursul nostru european și în păstrarea securității în Republica Moldova, inclusiv cu NATO. Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”. 

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că R. Moldova are parteneri cu care a colaborat de mult timp, printre care: România, SUA și parțial cu NATO. Însă din cauza situației de securitate din regiune influențată de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, Chișinăul dorește o cooperare mai strânsă cu NATO dat fiind faptul că și necesitățile R. Moldova sunt mai mari.

„Uitați-vă ce se întâmplă în Est și ce se întâmplă în Vest. În Vest vedem că NATO și Uniunea Europeană au asigurat pacea și continuă să o asigure, că statele membre din aceste organizații ajută să păstrăm pacea și pe teritoriul Republicii Moldova, și în regiune. Pentru noi este primordial să cooperăm cu acele organizații și state care ne ajută să progresăm, ne ajută în parcursul nostru european, inclusiv prin parteneriatele care ne ajută să fortificăm securitatea și apărarea țării noastre. Or, aici avem parteneri cu care am lucrat de mult timp: cu România, cu SUA, parțial cu NATO, prin intermediul Parteneriatului pentru Pace, prin intermediul Planului individual de acțiuni, dar acum ne dorim o cooperare mai mare, pentru că necesitățile noastre sunt mai mari. Am mers la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, în decembrie am avut o întrevedere cu comandantul suprem al forțelor aliate NATO din Europa, unde am formulat dorința noastră de a avea un parteneriat mai apropiat, care ne ajută în continuare să ne asigurăm că Republica Moldova rămâne într-o situație de securitate relativă”, a spus Nicu Popescu.

Viceprim-ministrul a menționat că Republica Moldova are nevoie de noi echipamente, noi parteneriate care să contribuie la consolidarea securității și „menținerea Republicii Moldova în stare de calm”.

Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, NATO are capacități dar și o experiență de menținere a păcii în întreaga Europă, în Balcani, precum și o istorie foarte bună de ajutare a statelor să își consolideze securitatea.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.