VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Șeful DGAMS: „În municipiul Chișinău, ar trebui instituită alertă epidemiologică din cauza gripei”

Șeful direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS) a primăriei Chișinău, Boris Gîlca, susține că R. Moldova înregistrează o mie de cazuri de gripă, cele mai multe cazuri fiind raportate în municipiul Chișinău. În același timp, Gîlca atenționează că în municipiul Chișinău ar trebui instituită alertă epidemiologică din cauza gripei, întrucât spitalele municipale sunt arhipline, iar dozele de vaccin antigripal au fost epuizate. Declarațiile au fost făcute de către șeful DGAMS, Boris Gîlca, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.

Gîlca susține că numărul real al cazurilor de gripă înregistrat pe teritoriul R. Moldova ar fi mult mai mare decât cel confirmat de laborator. În context, șeful DGAMS afirmă că, din momentul apariției virusului gripal și a infecțiilor respiratorii, spitalele din municipiul Chișinău sunt arhipline. Numărul dozelor de vaccin antigripal alocat municipiului Chișinău (48.000 de doze) a fost deja epuizat.

„La ziua de astăzi, dacă noi avem circa 1.000 de cazuri de gripă raportate, deci confirmate prin laborator, de fapt, altfel spus, numărul real de gripă este mult mai mare. Conform estimărilor, acest număr ar putea fi de 5-6 ori mai mare, până la 10 ori mai mare, adică noi teoretic am putea vorbi de aproape 10.000 de cazuri de gripă pe care le avem în Republica Moldova. (...) Da, din momentul apariției acestor infecții respiratorii, în momentul când spitalele pentru copii, dar vreau să spun că nu numai spitalele pentru copii, dar și spitalele pentru adulți, secțiile de terapie, de pneumologie sunt arhipline în toate spitalele municipale, acum noi am observat o spațiere 50 la 50 pe cazurile de infecție atât la copii, cât și la adulți, adică avem presiune și pe spitalele pentru copii. (...) La acest moment, cu toată siguranța și responsabilitatea vă spun că spitalele municipale – și pentru copii, și pentru adulți – sunt pe deplin asigurate cu preparatele necesare”.

Gîlca mai declară că în municipiul Chișinău ar trebui instituită alertă epidemiologică din cauza gripei.

„Dar epidemia de gripă în Republica Moldova nu a fost declarată de Ministerul Sănătății, nici alerta epidemiologică pentru infecțiile respiratorii”, declară șeful DGAMS.

În context, șeful DGAMS acuză Minsiterul Sănătății (MS) de lipsă de comunicare în legătură cu situația epidemiologică în R. Moldova, subliniind că o campanie de informare și promovare a vaccinării antigripale trebuia demarată de MS încă în octombrie 2022.

„În primul rând, încă în luna octombrie-noiembrie trebuia să înceapă o vastă, o mare campanie de informare despre vaccinarea antigripală, dar nu a fost acest lucru, la fel trebuiau să vină cu mesaje despre prevenire, despre prevenție pe parcurs, dar nu s-a întâmplat nici acest lucru. Vreau să vă spun că vaccinarea antigripală este foarte-foarte solicitată în republică, în special, în municipiul Chișinău, pot să vorbesc despre municipiul Chișinău în cunoștință de cauză”, a conchis Gîlca.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în perioada 9-15 ianuarie au fost înregistrate 190 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău-141 cazuri, Bălți -9 cazuri, Taraclia-8 cazuri, Comrat- 6 cazuri, Nisporeni și Strășeni — câte 5 cazuri, Rezina-4 cazuri, Ialoveni-2 cazuri și Cahul, Căușeni, Călărași, Edineț, Rîșcani, Soroca, Florești — câte 1 caz). Din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră 113 (59,5%) au fost spitalizați.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.