VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Ceapayev și vidul

Oare de ce nu se indignează proprietarii canalelor de televiziune, nici măcar cei interpuși, că li s-au suspendat licențele? Ei, care pierd zilnic sume enorme de lei dolari și euro pentru că nu mai pot încasa bani din publicitate comercială, s-au  ascuns  în spatele câtorva vedete pătimașe ce au pretenția că sunt cele mai autentice și singurele apărătoare ale libertății de expresie. 

Ca să nu mai vorbim despre daunele irecuperabile de imagine pe care le suportă mogulii presei electronice după ce li s-a stricat mașinuța de strecurat publicitate politică în știri sociale. Cine se mai uită pe tiktokuri și alte platforme internăucitoare  la știri despre darea în folosință a unui tobogan sau despre daruri de consolare pentru cei și cele care au ratat soldele de protestatari după ce procurorii i-au cam tăiat macaroana milionarului pribeag.  

Ce mamă de scandal era să facă Oleg Cristal dacă ar fi rămas în continuare proprietarul celor două canale de televiziune, 2 și 3, pe care i le transmisese în proprietate Vlad Plahotniuc. Poate vă mai amintiți de acel episod din luna mai a anului 2017 când CCA a luat act de tranzacția ce l-a transformat în mogul pe un consilier al lui Plahotniuc.  

Mogulii de astăzi nu mai au persuasiunea infatigabilului  Corneliu Furculiță, pentru care ziua de salariu era lucru sfânt  astfel încât până și președintele Dodon  avea grijă de punguța cu doi bani a colegului său de partid. Vorba coanei Chirița,  după sac și cârpală.

Au lăsat-o pe Mașa,  trompetista Kremlinului,  să pledeze cauza lor de „victime ale regimului autoritar pus în serviciul Occidentului”,  citat încheiat. Dar descheiat la prohab, vorba  neoclasicului Viktor Pelevin, cel care demult anticipase căderea în gol a imperiului rus în romanul intitulat „Ceapayev și vidul” (Чапаев и пустота).  Continuând logica acestei împerecheri aș propune  binomul «Putin și întunericul» pornind de la definiția propusă de Ecaterinei Șulman, feblețea mea din mass media virtuală. Harnica cercetătoare în domeniul politologiei spune că întunericul e lipsa luminii, el nu are propria consistență. O cât de mică rază de lumină distruge  întunericul exact ca în scenele cu draci și vidme descrise de ucraineanului Mikola Vasiliovici Gogol privatizat de ruși.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.