VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful Biroului Interpol din Moldova, Viorel Țentiu, plasat în arest pentru 30 de zile. Ceilalți patru suspecți în dosarul Interpol, anchetați în libertate

Șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată azi de Judecătoria Chișinău. Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, Țentiu este cercetat penal pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, având calitatea de învinuit.

Avocatul lui Țentiu spune că acesta pledează nevinovat și că va contesta decizia de plasare în arest.

„Domnul Țentiu a dat depoziții în instanță de judecată, respectiv pledează nevinovat. Astfel, nu știu dacă acest fapt poate fi calificat drept conlucrare, în viziunea organului procuraturii. În orice caz, învinuitul nu poate fi considerat vinovat de săvârșirea a câteva acte de corupție”, a declarat avocatul.

Șeful biroului Interpol din Republica Moldova, Viorel Țentiu, a fost reținut în urma perchezițiilor de marți, 4 iunie, efectuate de procurorii anticorupție. În același caz sunt vizați fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog, fost reprezentant al R. Moldova la Interpol, și avocatul Oleg Mîţă.

Între timp, Procuratura Anticorupție a venit cu noi detalii în cazul anchetei penale efectuate în comun cu procurorii din Franța și cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Este vorba despre o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

Procuratura menționează că, în 5 iunie, au fost efectuate percheziții și în privința altei persoane, iar ca urmare aceasta a fost  reținută. În același timp, instituția precizează 4 din cele 5 persoane reținute, au fost eliberate de către procuror, după aprecierea că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive de arest.

Potrivit anchetatorilor, cel puţin 20 de infractori din întreaga lume, care erau daţi în urmărire internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului, ca urmare a schemei de corupție din R. Moldova și din alte țări.

Conform probelor acumulate până în prezent, un grup de persoane de diferite naționalități ar fi implementat o presupusă schemă de corupție care le-ar fi permis celor care fac obiectul „Notificărilor roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în R. Moldova și în alte țări. Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar penal în aprilie 2024, în baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Procurorii moldoveni afirmă că, ulterior, au primit informații relevante și de la autoritățile britanice.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.