VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Șefa PA, după acuzațiile privind alegerea sa în funcție: „Am devenit deranjantă pentru cei care erau obișnuiți să aibă „ieșire” la procuratură ”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a postat un mesaj pe Facebook prin care răspunde acuzațiilor aduse de socialiști, comunistii, dar și cei din partidul „ȘOR” care i-au cerut demisia și au declarat că „concursul prin care a fost aleasă în funcție a fost unul nul”.

„Știu că venind in poziția de Procuror Șef al Procuraturii Anticorupție și fiind fermă în intențiile mele de a lupta dur cu corupția, am devenit deranjantă pentru cei care erau obișnuiți să aibă “ieșire” la procuratură. Iar cei vizați in dosare penale acum trag sfori în speranța că voi fi intimidată. Eforturile lor sunt in van.

Sunt in funcție ca rezultat ai unui concurs riguros și transparent la care am participat pentru că vreau cu adevărat să-mi ajut țara. Nimeni nu mi-a promis sau garantat că voi fi câștigătoare la acest concurs. Am avut un interviu public și un dosar prezentat în fața unei comisii cu reprezentanți din societatea civilă și din procuratura moldovenească, cât și experți din afara țării, România, SUA și Letonia. Acești membri au analizat educația mea, formarea mea ca și procuror, experiența și expertiza mea în SUA, planul de management și argumentarea mea în ceea ce privește lupta cu corupția în Republica Moldova. Comisia de preselecție mi-a acordat un punctaj de 9,8 (comparativ cu punctajul de 7, 7,4 și 8,4 la ceilalți candidați). Încercări de a mă intimida s-au făcut începând cu perioada când aplicam la această poziție.

Cu mult zel s-a răspândit falsul despre poziția mea de procuror federal în SUA, precum că nu aș fi fost, de fapt, procuror. Oameni pretinși educați au pus la îndoială în spațiul public educația, pregătirea profesională și experiența mea, chiar dacă informația inclusă în CV poate fi verificată online. În acest context în acea perioadă am trimis o solicitare la CSP pentru a clarifica cine contestă educația și calificările mele, rămasă fără răspuns.

Ulterior, membrii CSP, împuterniciți de selecția Procurorului Șef al PA, având acces la același material ca comisia de preselecție, au avut ocazia să se documenteze despre toți candidații, inclusiv despre parcursul în cariera mea de procuror în SUA, unde reputația mea a fost ireproșabilă. Orice discuții ale membrilor CSP despre candidatul pe care îl doreau să-l promoveze după ce au analizat toate materialele, dacă au avut sau nu loc, nu subminează corectitudinea procesului de selecție și rezultatul concursului”, se arată în mesajul postat de către șefa PA.

Dragalin susține că i-a fost atacată funcția prin acuzația că ar fi obținut șefia PA pentru că mama sa ar fi făcut donație pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

„O altă încercare de a ataca funcția mea ca Procuror Șef este acuzația falsă că am obținut funcția pentru că mama mea ar fi făcut o donație pentru Partidul PAS. Eu sunt mândră de părinții mei, care au început lupta cu corupția in Moldova înaintea mea prin donații și alte activități, cum ar fi donații către presa independentă, atunci când aceasta era sufocată de mafioți, către ONGuri, atunci când acestea protestau nedreptățile într-un stat capturat. Părinții mei au făcut două donații către PAS prin transfer bancar in perioada campaniilor electorale din 2020 și 2021, câte 1000 de dolari fiecare. Aceasta nu este finanțare ilegală a unui partid, acestea sunt donații in limitele permise de lege. Noi vorbim despre 2000 de dolari. Credeți că aceasta este suma suficientă pentru a cumpăra locul de Procuror Șef al PA? Acest post nu are preț și nu poate fi cumpărat.

Eu sunt in această funcție pentru a-mi face lucrul de procuror. Corupții au înțeles deja tare bine acest lucru și sunt deranjați, chiar speriați. De asta au început să-mi ceară demisia. Care nu se va întâmpla. Voi continua să muncesc alături de echipa mea din cadrul PA, alături de toți cei onești și dedicați să ne facem meseria în serviciul legii, cetățenilor, și țării”, menționează Dragalin.

Veronica Dragalin și-a început activitatea în calitate de procuroră-șefă a Procuraturii Generale la data de 1 august.

Pe 5 august, Veronica Dragalin a depus jurământul de învestire în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Dragalin a fost însoțită de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

VIDEO/ Procurora-șefă a PA, la 15 zile după preluarea mandatului: „Până în prezent, în R. Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției prin atragere la răspundere penală”

Dragalin a trecut etapa de preselecție în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al PA pe 7 iunie.

Veronica Dragalin este fost procuror-adjunct al Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile în California. Este deţinătoarea mai multor premii obţinute pe parcursul carierei sale: premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF) obținut în anul 2019, iar în anul 2020 - Premiul Directorului FBI.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.