VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SA Energocom a vândut Ucrainei 1 MWh de energie electrică în regim de testare

SA Energocom a vândut în Ucraina 1 MWh de energie electrică în calitate de test. Până acum compania doar procura de la producători din Ucraina. Un anunț în acest sens a fost făcut marți, 21 martie, de către Energocom.

Potrivit notei emise, în cadrul acestui test energia electrică a fost procurată din Uniunea Europeană, a tranzitat sistemul energetic moldovenesc și a fost vândut furnizorilor ucraineni.

Profilul SA Energocom, dar și înscrierea recentă pe unica platformă europeană de rezervare a capacităților de electricitate JAO permite întreprinderii să deruleze și astfel de tranzacții. Energocom analizează acum procedurile de tranzit, pentru a fi pregătit de orice situație de pe piață”, se precizează în comunicatul emis de companie.

Pe 17 martie, SA Energocom a obținut dreptul de a rezerva capacități de energie electrică pe platforma europeană JAO. Astfel, compania și-a extins posibilitățile de a achiziționa electricitate din orice țară europeană. JAO este unica platformă din UE care licitează dreptul de transport la toate frontierele interne ale comunității europene.

Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 15 martie, SA Energocom poate să procure energie electrică în baza negocierilor directe până în luna septembrie 2023.

Sistemul energetic ucrainean a fost deconectat de sistemele energetice din Rusia şi Belarus, pe 24 februarie 2022, în urma atacului militar declanşat de Moscova în Ucraina.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.