VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 509. Erdogan spune că „prietenul” lui, Putin, vrea continuarea acordului cerealelor, în ciuda declarațiilor

Update: Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat, luni, că este convins că Vladimir Putin, pe care l-a numit „prietenul meu”, își dorește să continue acordul privind cerealele ucrainene, în ciuda faptului că reprezentanții statului agresor au anunțat că se retrag din acest aranjament din 18 iulie.

„Cred că, în ciuda declaraţiei de astăzi, prietenul meu, dl. Putin, vrea continuarea acordul umanitar”, a spus liderul turc, la puțin timp după anunțul purtătorului de cuvânt al Kremlinului că Rusia se retrage din acord.

„Ministrul meu de externe urmează să discute prin telefon cu ministrul rus şi eu voi vorbi cu dl. Putin imediat ce voi reveni în Turcia”, a spus Erdogan în faţa presei, înainte de a pleca într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, scrie digi24.ro.

Preşedintele turc a anunţat, din nou, că îl va primi pe dictatorul rus, în august, în Turcia.

„Vom avea ocazia să rediscutăm toate aceste chestiuni”, a adăugat el.

„Poate că, până atunci, pentru a face să avanseze lucrurile, putem lua măsuri prin telefon cu dl. Putin fără a mai aştepta luna august”, şi-a exprimat el speranţa.

Acordul, semnat în iulie 2022 la Istanbul cu Rusia şi Ucraina, sub egida ONU şi a Turciei, este „de facto terminat”, a afirmat, luni, Kremlinul. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a adăugat, totuşi, că „de îndată ce partea din acorduri ce priveşte Rusia va fi îndeplinită, Rusia va reveni, imediat, la acordul privind cerealele”.

Update: Anunțul Rusiei de a rupe acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene de la Marea Neagră va duce la înrăutățirea scurității alimentare, a reacționat Casa Albă, conform Reuters.

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la inițiativa privind cerealele din Marea Neagră va agrava insecuritatea alimentară și va afecta milioane de persoane vulnerabile din întreaga lume. Inițiativa a fost esențială pentru scăderea prețurilor la alimente în întreaga lume, care au crescut ca urmare a invaziei brutale și neprovocate a Rusiei în Ucraina”, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, într-un comunicat.

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că trebuie făcut totul pentru ca Ucraina să poată folosi în continuare coridorul de la Marea Neagră pentru exportul său de cereale, a declarat purtătorul de cuvânt al său, relatează Reuters.

„Chiar și fără Federația Rusă, totul trebuie făcut pentru a putea folosi acest coridor al Mării Negre. Nu ne este frică”, a declarat purtătorul de cuvânt Serhii Nikiforov, citându-l pe Zelenski, după ce Rusia a încetat participarea la acordul privind exportul cerealelor din Marea Neagră.

„Ne-au abordat companii, armatori. Au spus că sunt gata, dacă Ucraina le lasă să plece, iar Turcia continuă să le lase să treacă, atunci toată lumea este gata să continue să furnizeze cereale”. Mai multe detalii aici.

Update: „Acordul cerealier de la Marea Neagră a încetat să mai producă efecte de astăzi, 17 iulie. Partea din acord referitoare tranzacțiile Rusiei cu cereale nu a fost îndeplinită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Așa cum a spus mai devreme președintele Federației Ruse, termenul limită este 17 iulie. Prin urmare, efectul său a încetat”, a precizat Peskov.

El a mai spus că Rusia este gata să revină la masa negocierilor atunci când vor fi implementate facilitățile pentru Rusia în ceea ce privește exporturile de cereale și îngrășăminte.

De asemenea, oficialul rus a negat că decizia de încetare a participării Rusiei la acordul cerealier ar fi fost determinată de atacul de luni dimineață asupra podului rutier peste Strâmtoarea Kerci.

Moscova a atribuit Kievului acest atac.

În această dimineață au fost înregistrate cel puțin două explozii în zona podului din Crimeea, care face legătura dintre peninsulă și Rusia. Autoritățile din Crimeea au instituit ”stare de urgență”, iar circulația pe viaductul imens a fost sistată. Ministerul Transporturilor din Rusia susține că podul a fost lovit de rachete, iar un centru de coordonare a fost înființat în cadrul unui minister regional din Crimeea pentru gestionarea situației.

Guvernatorul peninsulei Crimeea, instalat de Moscova, Serghei Aksionov, susține că ”incidentul” s-a înregistrat la pilonul 145 dinspre direcția Krasnodar. Alte detalii nu au foste oferite.

Canalele de telegram rusești susțin că ar fi vorba de un atac al armatei ucrainene produs la ora 04.00. Despre explozii în zona podului scrie și presa ucraineană, care precizează că a fost chiar distrusă una dintre traveele podului.

Potrivit UNIAN, în urma exploziei două persoane au murit, iar alta este rănită. Autoritățile ruse au sistat circulația pe pod, la intrare pe viaduct fiind formate deja ambuteiaje de câțiva kilometri.

Peninsula Crimeea a fost ocupată de Rusia în 2014. Prin legătura ce o are cu Rusia continentală, regiune servește drept bază militară pentru trimiterea de trupe și întreținerea echipamentelor pentru unitățile ruse din sudul ocupat al Ucrainei, precum Herson sau Nikolaev. Podurile ce leagă peninsula de sudul Ucrainei ocupate sunt esențiale pentru operațiunile militare ale Rusiei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.