VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prima reacție a lui Zelenski, după decizia Rusiei de a se retrage din acordul cerealelor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că trebuie făcut totul pentru ca Ucraina să poată folosi în continuare coridorul de la Marea Neagră pentru exportul său de cereale, a declarat purtătorul de cuvânt al său, relatează Reuters.

„Chiar și fără Federația Rusă, totul trebuie făcut pentru a putea folosi acest coridor al Mării Negre. Nu ne este frică”, a declarat purtătorul de cuvânt Serhii Nikiforov, citându-l pe Zelenski, după ce Rusia a încetat participarea la acordul privind exportul cerealelor din Marea Neagră.

„Ne-au abordat companii, armatori. Au spus că sunt gata, dacă Ucraina le lasă să plece, iar Turcia continuă să le lase să treacă, atunci toată lumea este gata să continue să furnizeze cereale”, potrivit hotnews.ro.

UE condamnă decizia „cinică” și „nejustificată” a Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor

Președintele Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a calificat luni decizia Rusiei de a suspenda acordul de export al cerealelor ucrainene la Marea Neagră o „mișcare cinică”, adăugând că UE va continua să lucreze pentru asigurarea securității alimentare pentru țările sărace.

Rusia a declarat că a oprit participarea la acordul intermediat de ONU care a permis exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră la doar câteva ore după ce Moscova a declarat că Ucraina a atacat Podul Crimeei. Prețurile la cereale și semințe oleaginoase au crescut deja ca răspuns la știrile că Rusia își va suspenda participarea la acord.

„Condamn ferm decizia cinică a Rusiei de a pune capăt Iniţiativei cerealelor la Marea Neagră, în pofida eforturilor ONU şi Turciei. UE depune eforturi să garanteze securitatea alimentară a populaţiilor vulnerabile ale planetei”, spune preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe Twitter.

Șeful UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, a declarat că decizia Moscovei este nejustificată și folosește alimentele ca armă în conflictul cu Ucraina.

„Acesta este ceva foarte grav care va crea multe necazuri pentru mulți oameni din întreaga lume”, a spus Borrell reporterilor la intrarea la un summit cu țări din America de Sud și Centrală.

„Trebuie să dau vina pe Rusia pentru această decizie. (Este) complet nejustificată, armonizează foamea oamenilor”, a spus Borrell.

Casa Albă face apel la Rusia să revină asupra deciziei

Suspendarea de către Rusia a acordului care a permis exportul de cereale de la Marea Neagră din Ucraina „va înrăutăți securitatea alimentară și va afecta milioane de oameni”, a declarat luni Casa Albă.

„Îndemnăm guvernul Rusiei să revină imediat asupra deciziei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, într-un comunicat.

Un înalt oficial rus de la ONU a spus, potrivit Tass, că decizia Rusiei de a nu prelungi acordul cu cereale la Marea Neagră este definitivă și nu mai sunt planificate discuții.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.