VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 452: Zelenski s-a întâlnit în Japonia cu Joe Biden

Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut astăzi, 21 mai, o întrevedere cu liderul american Joe Biden. Întâlnirea a avut loc la summit-ul G7 de la Hiroshima, în Japonia.

În cadrul întrevederii, liderul american Joe Biden, l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre planurile SUA de a începe antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă din a patra generație, inclusiv F-16. Mai multe detalii, aici.

UPDATE: Forțele Armate Ucrainene nu cedează orașul Bahmut din Ucraina, declarat ocupat în totalitate de autoritățile militare ruse. Comandantul Forțelor terestre ale Ucrainei, Aleksandr Sîrski, susține că militarii Kievului ”controlează un mic sector al orașului”, însă Bahmutul urmează să fie încercuit, pentru a pregăti, la momentul oportun, un eventual asalt, transmite unian.net.

”Deși controlăm acum o mică parte din Bahmut, importanța apărării lui nu își pierde relevanța. Tactica încercuirii ne oferă posibilitatea de a intra în oraș în cazul în care situația se va schimba. Și acest lucru se va întâmpla cu siguranță. Situația este dificilă, dar sub control. Vom putea controla toate clădirile înalte ocupate de inamic și le vom distruge treptat. Acest lucru îl privează pe inamic de controlul asupra intrărilor în oraș și ne oferă anumite avantaje tactice”, a declarat Aleksandr Sîrski.

Amintim, forțele Moscovei au afirmat că au cucerit, după aproape zece luni de lupte crâncene, orașul Bahmut, fiind felicitate de Vladimir Putin, care le-a promis medalii. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a reiterat însă că Bahmut nu a fost cucerit de Rusia și că trupele ucrainene rămân în oraș, dar că nu poate dezvălui mai multe detalii.

„Luptăm datorită curajului poporului nostru, al războinicilor noștri. Știu clar ce s-a întâmplat în Bahmut. Nu pot să vă împărtășesc viziunea tactică a militarilor noștri. Bahmut nu este ocupat de Federația Rusă în prezent. Nu există două sau trei interpretări ale acestor cuvinte”, a răspuns Zelenski în Japonia, la Summitul G7.

Rusia a pretins sâmbătă că a capturat pe deplin orașul distrus Bahmut din estul Ucrainei. Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat sâmbătă că forţele ruse controlează în întregime oraşul Bahmut din estul Ucrainei, teatrul uneia din cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Prigojin a apărut într-o înregistrare video, purtând uniformă de luptă, în faţa unei formaţii de luptători cu steaguri ruseşti şi ale Wagner, şi a declarat, pe fundalul sonor al unor explozii îndepărtate, că „astăzi la orele 12.00, Bahmutul a fost cucerit în întregime” şi că „am cucerit întreg oraşul, casă cu casă”.

„Ca urmare a acțiunilor ofensive ale unităților de asalt Wagner, susținute de artilerie și aviație ale Grupului de Forțe de Sud, eliberarea Artiomovsk-ului a fost finalizată”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat trupele pentru capturarea orașului și a spus că cei care s-au remarcat vor primi premii, au informat agențiile de presă interne ruse.

Agenţia nu a reuşit să confirme din surse independente afirmaţia lui Prigojin, care a fost contrazis de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhi Cervatîi, potrivit Agerpres. Acesta din urmă a fost categoric: „Nu este adevărat. Unităţile noastre luptă la Bahmut”.

Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a afirmat sâmbătă că situația în oraşul asediat Bahmut este „critică”, trupele ucrainene menținând o apărare în partea de sud-vest a orașului.

„De acum, apărătorii noștri controlează anumite instalații industriale și de infrastructură din zonă, dar și sectorul privat”, a subliniat viceministrul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.