VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ramona Strugariu: R. Moldova este, categoric, pregătită să înceapă negocierile de aderare

„Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare, iar acest lucru a fost confirmat atât de Parlamentul European, cât și de Comisia Europeană”. O declarație în acest sens a fost făcută de europarlamentarul Ramona Strugariu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Ramona Strugariu se arată convinsă că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare. Potrivit europarlamentarului, dacă în timpul reuniunii Consiliului European va fi decisă lansarea negocierilor de aderare, calendarul de aderare trebuie să fie stabilit până în primăvară.

Cred că Republica Moldova este, categoric, pregătită să înceapă negocierile pentru aderare, e primul lucru pe care îl spun și nu o spun doar eu, a spus-o foarte ferm Parlamentul European în repetate rânduri, și în cea mai recentă rezoluția a sa. Sunt și purtătoarea de mesaj a tuturor colegilor mei care susțin acest demers european al Republicii Moldova. Comisia Europeană a spus-o în raportul pe care l-a prezentat cu recomandările de rigoare, deci, nu există loc de îndoială. Eu cred că odată ce va exista această undă verde a Consiliului, trebuie să avem un calendar de aderare foarte clar până la primăvară, trebuie stabilit fiecare capitol de negociere, așezat așa cum trebuie. Știu că Republica Moldova se pregătește și că și-a constituit deja grupuri de lucru, fiind în curs de a pregăti capitol cu capitol, de aderare, 35 de capitole”, a declarat Ramona Strugariu.

Potrivit europarlamentarului român, decizia Consiliului European nu va viza doar Republica Moldova, ci și Ucraina, iar unii lideri europeni se arată sceptici în privința oportunității lansării negocierilor de aderare cu Kievul.

Discuția se poartă într-un context un pic mai larg, adică este vorba despre Republica Moldova și despre Ucraina, este vorba despre niște discuții bugetare, despre niște instrumente pe care le creăm la nivel european pentru a sprijini mai departe aceste demersuri europene. Sigur, e un pic de gâlceavă, sunt lideri europeni care argumentează cu o voce destul de stridentă că nu sunt pregătiți să dea undă verde în primul rând Ucrainei și că sunt și alții la rând. Dar nu este vorba despre cine s-a așezat primul la rând, ci este o abordare pe bază de merite. Pentru că, de exemplu, Turcia s-a așezat în rând acum foarte multă vreme, dar asta nu înseamnă că e pregătită sau merită să facă parte din familia europeană”, a mai spus europarlamentarul, citat de IPN.

Decizia finală privind o eventuală începere a negocierilor de aderare UE – Republica Moldova va fi luată în timpul reuniunii Consiliului European din 14-16 decembrie, care va avea loc la Bruxelles.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.