VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Profesorii din învățământul general ar putea beneficia de o indemnizație unică

Autoritățile din educație analizează posibilitatea acordării unei plăți unice pentru toate cadrele didactice din învățământul general. Despre acesta a anunțat Ministrul Educației, Dan Perciun în cadrul ședinței activului Federației Sindicatului din Educație și Știință (FSEȘ).

Cu referire la creșterea salarială pentru angajații din sistemul educațional, ministrul a spus că aceasta depinde în mod direct de eficientizarea cheltuielilor în sistemul educațional.

Potrivit Ministrului, pentru 2024, se discută indexarea salariilor angajaților din învățământul general la nivelul inflației. 

 „Creșterea salarială depinde în mod direct de restructurarea rețelei școlare și eficientizarea utilizării resurselor disponibile pentru sistem. Astfel, pe de o parte asigurăm accesul copiilor la educație de calitate, iar pe de altă parte – utilizăm mai eficient banii de care dispune sistemul, inclusiv pentru creșteri de salarii”, a spus ministrul. 

În același timp, sindicaliștii din Educație constată că s-au efectuat „pași mici” cu privire la majorarea salariilor personalului din învățământ. Ținând cont că inflația în anul 2022 a atins cota de 33%, nu se poate vorbi „despre o majorare semnificativă a veniturilor”. Astfel, potrivit sindicaliștilor, principala revendicare rămâne nesoluționată.

„În anul 2022, câștigul salarial mediu lunar brut în învățământ a fost de 8417 lei, ceea ce reprezintă 79,9% față de salariul mediu brut pe economie în același an (10529 lei). Aici e marea problemă – decalajul ”istoric” dintre salariul mediu din economie și salariul mediu din educație. Aceste cifre trebuie să fie de aceeași valoare, în sensul majorării valorii nete a salariului din educație cu cel puțin 20%”, se arată într-un comunicat al FSEȘ.

Subiectul respectiv urmează să fie discutat în cadrul comisiei bipartite de consultări și negocieri dintre Ministerul Educației și Federația Sindicatului din Educație

Liderul sindicatelor din educație, Ghenadie Donos, a declarat recent în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei că insuficiența de cadre și salariile nemotivante sunt principalele probleme cu care se confruntă sistemul educațional din țară.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.