VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Procurorul general interimar despre tergiversarea dosarelor de rezonanță: „Prioritatea numărul unu este clarificarea situației în instanțele de judecată”

Procurorii au expediat în instanță mii de cauze penale, multe dintre ele pe numele demnitarilor corupți, însă societatea nu vede finalitate pe aceste dosare, întrucât ele bat pasul pe loc în instanțele de judecată. O declarație în acest sens a fost făcută de Procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Acesta susține că dacă ar exista condamnări definitive pe multe dintre aceste cauze, statul ar obține milioane de lei din confiscarea averilor.

„Prioritatea numărul unu este clarificarea dosarelor în instanțele de judecată. Opinia societății cu referire la impunitate este cauzată de tergiversarea la nesfârșit a acestor cauze penale. Să nu credeți că avem puține cauze penale pe rolul instanțelor de judecată în care sunt vizați demnitari. (…) În procedura judecătorilor din sediul Judecătoriei Buiucani astăzi se află peste 5.500 de cauze penale, dintre care aproximativ 1.000 sunt cauze penale ale Procuraturii Anticorupție și plus cauzele penale ale Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În aceste cauze o bună parte sunt cauze de rezonanță, sunt cauze în privința demnitarilor, prejudicii etc. Doar pe cauzele PA și ale PCCOCS sechestrul aplicat total pentru confiscare specială și confiscare extinsă depășește suma de 330 de milioane de lei. Aceștia sunt bani pe care eventual statul trebuie să-i încaseze, plus eventualele pedepse sub formă de amenzi, dacă instanța va considera respectiva pedeapsă echitabilă”, a spus șeful interimar al Procuraturii Generale.

Procurorul interimar a mai declarat că lipsa de judecători este cauza tergiversării dosarelor în instanțele de judecată. Totodată, acesta a precizat că judecătorii dau prioritate cauzelor contravenționale, deoarece, dacă acestea nu sunt examinate în termen de două luni, judecătorii sunt pasibili de sancțiuni disciplinare.

„La acest volum de cauze penale, judecătorii au în gestiune alte 6.000 de cauze contravenționale. Judecătorii sediului Buiucani al Judecătoriei municipiului Chișinău au examinat 11.000 de cauze contravenționale. Judecătorii nu vor prioritiza cauzele penale atâta timp cât ei riscă sancțiune disciplinară pentru faptul neexaminării timp de două luni a cauzelor contravenționale, dar noi așteptăm condamnări pe dosare de mare corupție.(…) Deci, 5.500 de dosare, plus 6.000 de cauze contravenționale la un număr efectiv de judecători care sunt prezenți în fiecare zi la lucru, între 25 și 30 de judecători. Avem cauze penale pe infracțiuni de corupție mai puțin grave, care stau din 2015 pe rol în instanțe”, a mai spus Ion Munteanu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.