VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte: Republica Moldova este dependentă de importuri

90% din laptele – materie primă folosit pentru produsele lactate din Republica Moldova este preluat de la persoanele fizice, fermele autorizate oferind o cantitate redusă de lapte. Declarația a fost făcută de președinta Asociației „Lapte”, Carolina Linte, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Potrivit președintele Asociației „Lapte”, până la război, Ucraina asigura Republica Moldova cu cea mai mare cantitate de produse lactate, acum produsele din Ucraina sunt înlocuite cu cele din România. Aceasta susține că sectorul procesării laptelui ar putea să dispară în Republica Moldova, întrucât statul nu investește în dezvoltarea fermelor și nu-i susține pe fermierii care și-au inițiat o afacere în acest domeniu.

Potrivit Carolinei Linte, majoritatea laptelui – materie primă, folosit la procesare, este preluat de la cetățeni, însă numărul gospodăriilor care mai au vaci este în scădere.

„În Republica Moldova avem peste 20 de ferme care se numesc ferme de prăsilă, autorizate de Ministerul Agriculturii. Noi nu ne asigurăm cu lapte – materie primă, integral de la fermele autorizate. Noi achiziționăm de la persoane fizice. Persoanele fizice îmbătrânesc și noi, practic, nu mai avem acest sector, pentru că în jur de 90% din lapte îl achiziționăm de la populație. Laptele, chefirul, smântâna și brânza proaspătă noi le asigurăm populației. Celelalte produse, cum ar fi cașcavalurile,  laptele UHT, toate sunt importate din Ucraina, Belarus și UE (România, Polonia, Ungaria). De la izbucnirea războiului, au scăzut importurile din Ucraina și au crescut importurile din România. Cu siguranță, suntem dependenți de importuri”, a spus Carolina Linte în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Președintele Asociației „Lapte” spune că a propus autorităților compensarea cheltuielilor pentru fermieri în funcție de cantitatea de lapte produsă, însă producătorii au rămas fără niciun suport din partea statului.

„Noi am propus ca să se ofere compensații pentru fiecare kilogram de lapte, luând în considerare faptul că am avut două secete consecutive. Până în prezent, nu s-a mișcat nimic din loc. Oricum compensațiile ar fi fost oferite doar pentru cei din fermele autorizate și cantitatea de lapte de la ferme nu este chiar atât de mare. Nouă ni se cere să avem produse competitive, pentru că suntem plasați pe raft alături de produsele de import, dar despre acest sector doar se vorbește, dar fără niciun rezultat ”, a mai spus președintele Asociației „Lapte”.

Potrivit unui studiu realizat de Agenția pentru Investiții, în ultimii 10 ani producția de lapte din Republica Moldova a scăzut cu 38%. Același trend negativ se înregistrează̆ și în industria zootehnică. Efectivul vacilor a scăzut de la 154 de mii de capete în 2011 la 81 de mii în 2020.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.