VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Premierul României, de ziua Independenței: Am fost și vom fi alături de frații noștri de peste Prut

Premierul României, Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ciucă menționează că ”independența Republicii Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat și a președintelui pro-european – statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană”.

”România a fost primul stat care a recunoscut independența, fiind în permanență alături de Republica Moldova în parcursul său de dezvoltare și apropiere de spațiul european.

Construcția statală și națională a Republicii Moldova a traversat multiple provocări, implicând armonizarea unor curente diferite, nostalgii și realități obiective cu aspirațiile majorității române a populației Republicii Moldova. În toată această perioadă, România a fost alături de frații de peste Prut, de guvernele de la Chișinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituțională, economică și la procesul de democratizare și integrare europeană, opțiunea fermă a unei majorități consistente a cetățenilor Republicii Moldova”, a scris Ciucă.

Totodată, premierul român a subliniat că România va fi alături de R. Moldova pentru a putea trece cu bine această iarnă.

”Contextul regional actual, complicat de agresiunea rusă în Ucraina, aduce în atenție și provocări legate de reducerea dependenței energetice față de Rusia și gestionarea frontierelor și a fluxurilor de refugiați din Ucraina. Suntem pregătiți să oferim sprijin în produse energetice, pentru a putea trece cu bine această iarnă, ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova.

România se numără, de altfel, alături de Germania și de Franța, între inițiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care vizează acordarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică.

Anul acesta, cu sprijinul larg al României, independența Republicii Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat și a președintelui pro-european: statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană. Am fost, suntem și vom fi alături de frații noștri de peste Prut cu expertiză și sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură și securitate cibernetică, așa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Suntem implicați activ, cu proiecte de reconstrucție și susținere a instituțiilor și valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-am oferit, din nou, pentru proiecte Republicii Moldova.

România va continua să se poziționeze ferm pentru a sprijini pașii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Comuniunea de limbă, istorie și cultură a cetățenilor noștri va fi întregită printr-un viitor comun în spațiul european al democrației și valorilor comune.

La mulți ani, Republicii Moldova și cetățenilor săi! La mulți ani tuturor românilor basarabeni!”, se arată în mesaj.

Reamintim că Republica Moldova marchează astăzi 31 de ani de independență.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.