VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

La mulți ani, Republica Moldova! Astăzi se împlinesc 31 de ani de la declararea Independenței

Republica Moldova marchează astăzi 31 de ani de independenţă. La 27 august 1991, ţara noastră şi-a declarat independenţa părăsind Uniunea Sovietică.

Se întâmpla la doar câteva zile după ce o lume întreagă a asistat la tentativa eşuată de lovitură de stat de la Moscova, care avea să devină însă, în cele din urmă, începutul sfârşitului Uniunii Sovietice.

Urmând exemplul altor republici, ţara noastră a adoptat Declaraţia de Independenţă şi a încetat să mai fie controlată de Kremlin.

Sute de mii de oameni s-au adunat pe 27 august 1991 în centrul Chişinăului. Rând pe rând, în faţa mulţimii au ieşit fruntaşii mişcării de renaştere naţională. De pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale răsunau celebrele melodii interpretate de Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

La doar câteva ore după proclamarea independeței, România recunoște oficial independența Republicii Moldova, devenind astfel prima țară care face asta. În 1992 Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.

Programul evenimentelor care se vor desfășura în Capitală:

Programul manifestărilor a început la ora 8:30 cu depuneri de flori la monumentul „Maica îndurerată” și la monumentul lui Ștefan cel Mare, după care conducerea țării va participa la festivitatea de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”.

Pe scena din Piața Marii Adunări Naționale vor evolua: orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, orchestra Prezidențială, orchestra MAI, Capela corală academică „Doina”, solista Mariana Bulicanu, studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”, BrioSonores, Igor Podgoreanu, Cătălin Josan, dar și violoniștii Alexandra Conunova și Ilian Gîrneț. 

Pe lângă spectacolul tematic „Moldovă, tu ești patria mea!”, manifestarea va cuprinde și uvertura „Gânduri pentru și despre țară”, care presupune proiectarea colajului documentar „Moldova suverană”. Programul va culmina cu defilarea fanfarelor militare în Piața Marii Adunări Naționale. Iar seara, cu începere la ora 19.00, pe scena din centrul capitalei vor cânta Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub și Ansamblul de Muzică Populară „Fluieraș”.

Potrivit Guvernului, manifestări dedicate Zilei Independenței vor avea loc, pe 27 august, în toate localitățile din țară.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.