VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul Turciei a aprobat joi un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, deschizând calea pentru ca țara să devină membră a alianței de apărare occidentală, transmite Reuters. Parlamentul turc a fost ultimul dintre cei 30 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Finlandei, după ce legislativul Ungariei a aprobat un proiect de lege similar la începutul acestei săptămâni.

„Aderarea la NATO va consolida securitatea Finlandei și va îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Baltice și în Europa de Nord”, a declarat guvernul finlandez după votul parlamentului turc.

Finlanda împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră europeană (1.340 km), după Ucraina. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO la jumătatea lunii martie, după zece luni de blocaj. 

Finlanda și Suedia Finlanda și Suedia au depus cererile oficiale de aderare la alianța NATO în mai 2022, decizie stimulată de invazia Rusiei în Ucraina. Dar procesul a fost oprit de Turcia și Ungaria.

Situația rămâne delicată pentru Suedia, care se confruntă în continuare cu obiecții din partea Ankarei. Autoritățile turce au acuzat autoritățile de la Stockholm că adăpostesc „membri ai unor grupări teroriste” și au cerut extrădarea acestora.

„Suedia nu a făcut niciun pas pozitiv în ceea ce privește lista de teroriști”, a declarat Erdogan, referindu-se la cele peste 120 de cereri de extrădare din partea Ankarei.

Citește și: Ministrul de Externe al Finlandei spune că țara sa trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.