VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul de Externe al Finlandei spune că țara sa trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia 

Ministrul de Externe al Finlandei spune că țara sa trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia, după protestul anti-turc de la Stockholm care a determinat Ankara să continue blocarea aderării țării la Alianță, scrie Euronews.

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat că aderarea împreună a celor două țări nordice rămâne „prima opțiune”, dar că guvernul finlandez trebuie „în mod evident să evalueze situația, dacă Suedia nu va reuși să meargă mai departe cu procesul aderării”. Ministerul a precizat însă că „este prea devreme pentru a lua o decizie”. 

Totodată, potrivit Reuters, Ministrul de Externe al Finlandei a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (…) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic. „Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni”, a adăugat el.

Cele două state au solicitat împreună aderarea la NATO, în luna mai. În primă instanță, Turcia s-a opus deciziei de a primi Finlanda și Suedia în NATO, dar a dat undă verde procesului în urma unui summit din luna iunie. 

Ulterior, Ankara a precizat că este mulțumită de cooperarea Finlandei. În ceea ce privește Suedia, Turcia blochează procesul de aderare, în încercarea de a determina autoritățile de la Stockholm să îndeplinească mai multe cereri politice, cum ar fi deportarea opozanților politici ai președintelui Recep Tayyip Erdogan și a kurzilor pe care îi descrie drept „terorişti”.

Evenimentele din ultimele săptămâni au accentuat tensiunile dintre Turcia și Suedia. Guvernul turc a anulat vizita de săptămâna aceasta a ministrului suedez al Apărării la Ankara, după ce autoritățile suedeze au aprobat organizarea unui protest anti-turc la Stockholm. În cadrul protestelor, un politician extremist și anti-imigrație, Rasmus Paludan, a ars în fața ambasadei Turciei la Stockholm o copie a cărții sfinte musulmane, Coranul. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.