VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Până în martie, Ministerul Economiei va lansa un program național de promovare a consumului produselor autohtone

Până la 1 martie 2024, Ministerul Economiei va lansa un program național de promovare a consumului produselor autohtone. Despre aceasta anunță președintele Comisiei economice din Parlament, Radu Marian, după discuțiile cu reprezentanții celor mai mari 3 lanțuri de supermarketuri din țară, a câtorva furnizori de produse alimentare și a instituțiilor de stat relevante.

Potrivit lui Marian, reprezentanții supermarketurilor din țară a anunțat că curând ar putea să se scumpească mai multe produse.

Cea mai arzătoare problemă invocată de furnizorii prezenți la audieri a fost aplicarea reducerilor comerciale exagerate de către unii comercianți, de peste 40%, ceea ce duce la faptul că furnizorii în cauză nu crează profit sau mai rău, își vând produsele sub cost. Reprezentanții lanțurilor de supermarket-uri s-au apărat spunând că reducerile comerciale le permit să ofere prețuri mai mici la consumatorul final și dacă aceste reduceri comerciale ar fi plafonate, asta s-ar răsfrânge negativ asupra prețurilor”, a scris Marian.

Totodată, deputatul subliniază că Consiliul Concurenței, instituția responsabilă de sancționa practicile comerciale neloiale, nu a primit nicio plângere de când noua lege a intrat în vigoare în ianuarie 2023.

Furnizorii spun că nu depun plângeri pentru că se tem să nu-și piardă locul pe raft în magazine, iar mulți din ei probabil nu știu că au dreptul să depună astfel de sesizări. Vreau să încurajez pe această cale agenții economici să depună sesizări, dacă ei vor ca instituțiile de stat să-i ajute. Amintesc că atât vinderea produselor alimentare sub costul de producție, cât și refuzul fără motiv de a plasa pe raft produsele alimentare furnizate de întreprinderile mici și mijlocii sunt practici comerciale interzise de lege. Acestea, dar și alte 20 de practici, au fost interzise prin lege și sunt în aplicare începând cu ianuarie a acestui an”, a mai scris parlamentarul.

Totodată, Radu Marian precizează că în urma audierilor vor fi modificate procedurile, astfel încât Consiliul Concurenței să poată să înceapă din oficiu investigații (fără să fie necesară o plângere/sesizare) în momentul în care apar suspiciuni și informații operative de aplicare a practicilor comerciale neloiale în lanțurile de supermarketuri.

Am solicitat de la Ministerul Economiei ca până la 1 martie 2024, să fie lansat un program național de promovare a produselor alimentare autohtone. La el, am solicitat Ministerului să înceapă un exercițiu de informare a furnizorilor cu privire la modul în care legea îi poate proteja. Parlamentul este gata să susțină orice măsuri în această direcție”, a mai scris Marian.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.