Este foarte clar că Comunitatea Statelor Independente (CSI) nu funcționează iar Republica Moldova la etapa actuală nu participă la lucrările acestei organizații. Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIE), Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.
Potrivit șefului diplomației moldovene, autoritățile de la Chișinău nu mai participă la reuniunile CSI și nici la alte evenimente organizate în cadrul acestei organizații iar Republica Moldova nu beneficiază de cea mai mare parte a acordurilor semnate anterior în cadrul CSI, inclusiv Acordul de Liber Schimb.
„Republica Moldova nu beneficiază de cea mai mare parte a acordurilor semnate anterior în această organizație, inclusiv Acordul de Liber Schimb și este foarte clar în ce măsură această organizație rămâne relevantă sau utilă pentru țara noastră”, a precizat ministrul de Externe.
În context, vicepremierul Nicu Popescu a spus că odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană absolut toate prioritățile de politică externă se vor subordona procesului de aderare la comunitatea europeană. Totodată, oficialul a declarat că în prezent autoritățile de la Chișinău fac o evaluare a gradul de implicare a R. Moldova în spațiul CSI.
„Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și absolut toate-toate, restul priorităților de politică externă, tratate, acorduri, participarea la alte organizații internaționale, acordurile de liber schimb cu alte țări – totul va fi și este subordonat procesului de aderare la Uniunea Europeană. Și prin această prismă RM se va ghida în participarea sa în absolut toate organizațiile. Referitor la CSI, nu este greu să constatăm faptul că există o discuție – o parte din această discuție este publică, o parte este mai puțin publică – prin care se evaluează gradul de implicare a Republicii Moldova în acest spațiu”, a conchis Nicu Popescu.
Amintim că R. Moldova a primit statut de țară candidată la aderare la UE printr-o decizie luată de liderii europeni la summit-ul din 23 iunie 2022.
CSI a fost înființată în 1991, de Rusia după destrămarea URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Organizația a fost văzută inițial ca o formulă de păstrare a relațiilor tradiționale în fostul spațiu sovietic.