VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nicolae Eșanu: Este important ca dosarele în care sunt vizați judecătorii să aibă finalitate

Este important ca dosarele în care sunt vizați judecătorii să aibă finalitate, în caz contrar, este subminată încrederea atât în instituția procuraturii, cât și în justiție. O spune juristul Nicolae Eșanu, care se arată nedumerit că în anunțul procuraturii nu se regăsesc și avocați sau procurori. Potrivit lui Eșanu, judecătorii nu pot comite fapte penale fără concursul unor avocați sau procurori.

Ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a admis cele patru sesizări ale Procurorului General interimar, Ion Munteanu, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor judecători.

„Pe de o parte, mă întristează acest comunicat, pentru că avem motive în plus să ne facem griji de ce se întâmplă în justiție. Pe de altă parte, poate fi un semn încurajator că Procuratura Generală, cu adevărat, dorește să facă curățenie în justiție. Mă îngrijorează faptul că nu se menționează despre eventuali procurori sau avocați. Sunt convins că judecătorii, fără concursul fie a procurorilor, fie a avocaților, cu greu ne putem imagina că pot comite fapte penale singuri. Mă întreb dacă nu este o nouă campanie sau o situație când unele grupări din sistem își reglează conturile cu alte grupări. Mă interesează ca legea să nu fie aplicată discriminatoriu, selectiv”, a spus juristul Nicolae Eșanu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, citat de IPN.

Urmărirea penală în cazul celor patru judecători este exercitată de Procuratura Anticorupție cu suportul Centrului Național Anticorupție. Unul dintre judecători este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă. Alți doi judecători sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență și, respectiv, trafic de influență. Cel de-al patrulea judecător este bănuit de corupere activă. Juristul Nicolae Eșanu spune că astfel de cazuri trebuie să aibă finalitate, în caz contrar, știrbesc din încrederea cetățenilor în actul justiției.

„Consiliul Superior al Magistraturii nu trebuie să-și aroge atribuții care nu-i revin. CSM are o singură menire, doar să vegheze că să nu fie pornite urmăriri penale abuziv. Ei nu trebuie să verifice atât de minuțios încât să se transforme într-o instanță judecătorească. Este suficient să existe o bănuială rezonabilă și în probatoriu respectiv să existe indicii că ar fi vorba de un abuz. Este important ca dosarele respective să aibă finalitate. Avem o practică când se fac anunțuri triumfaliste că s-a pornit un dosar sau altul și nu avem finalitate. Acest lucru este extrem de periculos, deoarece subminează încrederea și în procuratură, și în justiție”, a punctat juristul.

Toți cei patru judecători au fost suspendați din funcție până la adoptarea hotărârii definitive pe cauza în care sunt bănuiți.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.