VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

NATO, despre decretul semnat de Putin: Cea mai mare tentativă de anexare a teritoriului european prin forță după cel de-al Doilea Război Mondial


Alianța Nord-Atlantică (NATO) condamnă încercarea de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson de către Federația Rusă.

Potrivit secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, această acțiune reprezintă „cea mai mare tentativă de anexare a teritoriului european prin forță după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus oficialul la o conferință de presă.

Secretarul general a menționat că NATO nu recunoaște și nu va recunoaște aceste teritorii ca parte a Rusiei. „Facem apel la toate țările să se opună intențiilor sângeroase ale Rusiei de a ocupa regiuni. Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson aparțin Ucrainei. Crimeea de asemenea face parte din Ucraina”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Oficialul a adăugat că NATO nu participă în acest conflict, dar va oferi susținere Ucrainei pentru ca aceasta să-și apere teritoriile care îi aparțin, scrie IPN. Jens Stoltenberg a remarcat că în cazul în care Rusia încetează să lupte, va fi pace, iar dacă Ucraina va face acest lucru, atunci ea va pierde suveranitatea și independența.

Discursul secretarului general NATO vine după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. În același zi, pe 30 septembrie, Ucraina a semnat cererea de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene subliniază într-o declarație de presă că Republica Moldova reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional.

Amintim că Vladimir Putin a semnat ieri decretul prin care Rusia recunoaște independența regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson, care au votat săptămâna aceasta pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional.

„Recunoașterea suveranității de stat și independența regiunii Zaporojie”, se menționează în unul dintre decrete. Într-un alt document, Putin a decis să „recunoască suveranitatea de stat și independența regiunii Herson”. Decretele intră în vigoare în ziua semnării.

La sfîrșitul lunii septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat „referendumuri”, denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia.

Citește și: Vladimir Putin cheamă autoritățile de la Kiev să înceteze imediat focul și să revină la masa de negocieri

Citește și: Zelenski, după anexarea celor patru regiuni: Am semnat cererea de aderare accelerată la NATO

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.