VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile pro-ruse din regiunile ucrainene ocupate, revendică victoria în pseudo-referendumuri

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Lugansk și Donețk au anunțat marți seara victoria la așa zisele referendumuri de anexare a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunţate ca ilegitime de Kiev şi de țările occidentale, transmite AFP.

Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru anexare după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare, scrie Agerpres.

La rândul său, administraţia pro-rusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil anexării după numărarea a 100% din buletinele de vot.

Acestea sunt primele două regiuni ucrainene care au votat în favoarea anexării de către Rusia de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Ulterior, marţi seara şi în auto-proclamata Republică Populară Lugansk (LNR), autorităţile pro-ruse au revendicat victoria. Comisia electorală a acestei regiuni, citată de agenţiile ruse Ria Novosti şi Interfax, a anunţat că 98,42% dintre alegători au votat pentru anexarea la Rusia după numărarea tuturor buletinelor de vot.

Comisia electorală centrală a Republicii Populare Doneţk (DNR) a anunţat că 99,23% dintre alegători susţin anexarea la Rusia a acestei regiuni după numărarea a 100% din buletinele de vot, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Astfel, toate cele patru regiuni ucrainene – Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk – care au organizat aceste referendumuri la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, s-au declarat în favoarea anexării la Rusia.

Numărarea buletinelor de vot în regiunea Donețk din Ucraina, ocupată de forțe ruse. Foto: Reuters.

„Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid pe Telegram fostul preşedinte al FR, Dmitri Medvedev.

Referendumurile, despre care comunitatea statelor vestice au spus că nu vor fi recunoscute internațional, s-au desfășurat câteva zile în cele patru provincii care reprezintă 15% din teritoriul ucrainean, iar în primele patru zile urnele au fost plimbate din casă în casă de soldați înarmați. 

Următorul pas, scrie presa internațională, ar fi ca parlamentul rus să recunoască aceste provincii ca făcând parte din Federația Rusă, printr-un vot acordat cel mai probabil joi sau vineri, iar Vladimir Putin să semneze un decret în acest sens. Ulterior el va pretinde că Rusia duce un război de apărare a propriului teritoriu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.