VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mircea Buga: „Resubordonarea spitalelor raionale nu este un panaceu. Nu o să aducă rezultate spectaculoase, dacă nu se fac următorii pași”

Resubordonarea spitalelor raionale nu trebuie să fie un scop în sine, ci un pas către o reformă mai amplă a sistemului spitalicesc, consideră fostul director al CNAM și fostul ministru al sănătății, Mircea Buga, în prezent prim-vicepreşedinte al Partidului Social Democrat European (PSDE).

Într-un interviu cu Vocea Basarabiei despre inițiativa majorității PAS de a trece spitalele raionale din subordinea autorităților locale în cea a Ministerului Sănătății Mircea Buga spune că „resubordonarea nu este un panaceu. Nu o să aducă rezultate spectaculoase. Iar dacă este doar un pas intermediar în realizarea unei strategii mai mari de restructurare spitalicească, atunci evident este un lucru benefic, care ulterior va duce la creșterea eficienței și eficacității sistemului”, spune Buga. El amintește că precedenta inițiativă de resubordonare a spitalelor a fostei guvernări PDM, votată în prima lectură în 2017, iar ulterior retrasă, a fost propusă în contextul unei reforme spitalicești mai largi, dar care așa și nu s-a mai produs.

„E nevoie de o reformă spitalicească amplă”  

„Este absolut necesară o concepție generală de restructurare a spitalelor care să fie discutată în societate, să fie implicați experți, autorități locale. Toți trebuie să înțeleagă că fără o schimbare radicală a sectorului spitalicesc nu o să avem nici calitate, nici beneficiari satisfăcuți, nici cost eficiență”, susține Mircea Buga. Potrivit lui, Guvernul ar atrage mai ușor investiții externe în infrastructura spitalelor, dacă ar avea un concept de restructurare. „Când discutam anterior studiul de fezabilitate realizat cu Banca Mondială se spunea clar că dacă există o strategie clară, un concept de restructurare a spitalelor – unde vrem să ajungem, la ce structură finală și în cât timp – atunci se face un plan investițional pe etape. De o asemenea strategie sunt legate și investițiile, și contractele anuale ale CNAM. Altfel, nu este clar unde mergem”, afirmă Mircea Buga.

„Acum se vorbește doar despre construcția a două spitale regionale, ceea ce corespunde cumva strategiei care a fost gândită acum 10-15 ani. Dar ce facem mai departe? În alte direcții se merge pe regionalizare? Schimbăm doar fondatorul și ne oprim? Bănuiesc că nu doar asta se dorește, dar nu se spune ce se intenționează”.

Transmiterea bunurilor și terenurilor spitalelor – anevoiasă

Inițiativă majorității PAS prevede că toate bunurile și terenurile spitalelor raionale vor fi transmise din proprietatea autorităților administrației publice locale în cea a statului, prin derogare de la prevederile Legii privind proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale şi a celei privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Se va face cu titlul gratuit, în baza hotărârii de Guvern. Fostul ministru al sănătății Mircea Buga anticipează că procesul va decurge anevoios și ar putea fi blocat de unele administrații raionale.

„Sunt o serie de proceduri ce țin de acceptarea transferului de proprietate, o serie de acte normative, de decizii ale consiliilor raionale care trebuie să fie aprobate. Fără un consens, un suport larg, acest transfer de bunuri și terenuri, va fi destul de problematic, ceea ce va îngreuna următoarele etape legate de restructurare, de investiții în infrastructură”, precizează Mircea Buga.

„Acum, unele consilii raionale destul de superficial abordează problema investițiilor, ca fondatori se implică foarte puțin în reparații capitale, în procurare de echipamente. Sunt însă și raioane unde se investește foarte mult, știu și de zeci de milioane de lei investiții anuale. Ministerul Sănătății, Guvernul în ansamblu, are resurse, pârghii financiare mult mai mari să investească în spitale, decât autoritățile locale”, explică fostul ministru al sănătății.

Și autorii inițiativei, între ei deputatul PAS, Dan Perciun, anticipează rezistență din partea administrațiilor raionale. „Nu mă aștept că reacția președințelor de raion va fi una pozitivă pentru că spitalele raionale sunt pentru ei o sursă de influență politică deși nu investesc nimic în ele. Paradoxul este că Consiliile raionale care la moment sunt fondatori, gestionari nu investesc mai nimic în majoritatea spitalelor raionale, mai puțin de 3% din buget. Oricum banii vin de la CNAM sau Ministerul Sănătății prin diverse programe de modernizare, dotare. Consiliile raionale de facto gestionează, dar nu investesc și acumulează devidente politice în detrimentul calității serviciilor”, spune Perciun.

„Vor exista îngrijorări legate de resubordonarea politică a spitalelor”

Fostul ministru al sănătății, Mircea Buga, salută intenția declarată a guvernării de a depolitiza spitalele, dar spune că „riscul politizării există mereu”. „Și acum, dacă vorbim deschis, managerii instituțiilor medicale au anumite aderențe politice într-o direcție sau alta. Și evident Ministerul fiind un organ politic probabil nu poate sta 100% separat de acest proces, deși doamna ministru spunea că se dorește depolitizarea completă a sistemului de sănătate. Susțin acest deziderat”, afirmă Mircea Buga.

Potrivit lui, în lipsa unor discuții transparente pe marginea inițiativei vor exista îngrijorări legate de eventuale epurări pe criterii politice și de resubordonare politică a conducerii spitalelor raionale în preajma alegerilor locale. „Vor fi discuții despre de ce se dorește acum, în preajma alegerilor locale, și dacă nu e legat procesul de schimbare a conducatorilor de eventuale susțineri electorale ulterioare. Trebuie să existe o transparență mai mare. Eu cred în intenția sinceră a Guvernului și nu cred se urmărește resubordonarea politică, dar până la proba contrarie trebuie să existe și dovezi”, conchide Mircea Buga.

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că susține inițiativa majorității PAS, deși anterior ea critica resubordonarea spitalelor propusă de fosta guvernare democrată.

„Ceea ce își propune Parlamentul vine de fapt să susțină eficientizarea managementului spitalelor care a devenit în utlimul timp defectuos și foarte des are aspecte de influențe politice, iar noi ne dorim depolitizarea sistemului de sănătate”, a spus Nemerenco marți, 12 decembrie, la o zi după ce inițiativa a fost înregistrată.

Ala Nemerenco a îndemnat președinții și vicepreședinții de raioane care se opun inițiativei „să nu hărțuiască colectivele medicale, să nu incite la greve și să nu pună presiune pe directori”, dar să-și exprime opiniile în cadrul audierilor publice  pe marginea proiectului care vor avea loc pe 20 decembrie la Parlament.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.