VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministra Nemerenco susține resubordonarea spitalelor pe care o critica în 2017

Majoritatea PAS a înregistrat marți, 12 decembrie, un proiect de lege care prevede trecerea tuturor spitalelor raionale din subordinea autorităţilor locale în cea a Ministerului Sănătăţii. „Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spialelor raionale, crearea permiselor pentru dotarea, finanțarea și îmbunătățirea managementului în spitalele raionale”, a explicat, într-o conferință de presă, deputatul PAS, Dan Perciun, unul dintre autorii proiectului.

„Nu știu dacă neapărat diferă prin ceva, conceptul este același de a asigura o anumită centralizare a spitalelor raionale”, astfel a răspuns Dan Perciun întrebat de Vocea Basarabiei dacă inițiativa diferă de cea similară propusă de PDM în 2017, care a fost votată în prima lectură, în pofida mai multor critici, iar ulterior retrasă. „Atunci inițiativa nu a trecut pentru că baronii locali ai PD nu au considerat necesar să cedeze controlul asupra spitalelor raionale”, a precizat Perciun. „Această inițiativa trebuia implementată încă 10 ani în urmă pentru că acest gen de recomandări se regăsesc în toate rapoartele OMS, Băncii Mondiale și altor instituții care au analizat structura sistemului de sănătate din R. Moldova”, a adăugat deputatul.

„Ministerul Sănătății susține această inițiativă a deputaților”, a anunțat ministra sănătății, Ala Nemerenco. „Ceea ce își propune Parlamentul vine de fapt să susțină eficientizarea managementului spitalelor care a devenit în utlimul timp una defectuoasă și foarte des are aspecte de influențe politice, iar noi ne dorim depolitizarea sistemului de sănătate”, a precizat Nemerenco.

În iulie 2017, Ala Nemerenco critica inițiativa similară de resubordonare a tuturor spitalelor, raionale și municipale, propusă de guvernarea PDM. Nemerenco spunea atunci, într-un comentariu pentru Europa Liberă, că democrații urmăresc „o miză politică având în vedere şi alegerile care vin”. „Este un control al sistemului de sănătate. Peste tot în lume Ministerul Sănătăţii este autoritatea responsabilă de crearea politicilor şi strategiilor de sănătate şi nicidecum o agenţie de gestionare a zeci şi zeci de spitale, cu problemele lor, cu numiri de conducător şi alte probleme pe care fondatorul trebuie să le rezolve. În funcţia fondatorului nu intră doar să ofere bani pentru reparaţii. El trebuie să aibă implicări mai profunde în sănătatea comunităţilor”, mai declara, în 2017, Ala Nemerenco.

Ea mai spunea atunci că inițiativa democraților ar avea și o miză economică legată inclusiv de transmiterea bunurilor și terenurilor spitalelor raionale din proprietatea administrațiilor locale în cea a statului și o eventuală deetatizare a lor. „(…) Este o viziune mai mult politică şi de profit”, spunea, între altele, Nemerenco în 2017.

Proaspăta inițiativă a majorității PAS prevede și ea că toate bunurile și terenurile spitalelor raionale vor fi transmise din proprietatea autorităților administrației publice locale în cea a statului, prin derogare de la prevederile Legii privind proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale şi a celei privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. 

Vocea Basarabiei a solicitat prin serviciul de presă al Ministerului Sănătății o reacție de la ministra Ala Nemerenco. În răspunsul primit se spune că doamna ministră, în anul 2017, și-a exprimat dezacordul cu privire la „transferul absolut al tuturor instituțiilor de asistență medicală primară din țara la minister”, și față de „reforma cu privire la crearea a tocmai 17 spitale regionale”, reformă pe care a propus-o atunci guvernarea democrată la pachet cu resubordonarea spitalelor. 

În conferința de presă în care a prezentat poziția Ministerului pe marginea inițiativei PAS, Ala Nemerenco a spus că își propune, între altele, să fortifice spitalele raionale, să îmbunătățească managementul lor și să consolideze capacitățile de administrare. 

„Devenind fondator Ministerul Sănătății va trebui să investească, conform legii Ocrotirii Sănătății, în infrastructura spitalelor așa cum o facem noi în infrastructura spitalelor de nivel tarțiar al căror rol de fondator îl deține Ministerul Sănătății”, a mai spus ministra. Nemerenco nu a anunțat costul acestei reforme, dar a precizat că „la rectificarea bugetului vom planifica resurse ca să investim în infrastructură”.

„Ministerul nu planifică să se transforme într-un gestionar. Fiecare își gestionează propria afacere singur, întregum colectiv, administrația instituțiilor. Noi ne implicăm doar pentru a-i ajuta, a-i susține și a le direcționa, coordona politicile”, a mai explicat ministra. „Ministerul Sănătății nu are planuri să închidă nici un spital și la finalizarea acestui proces absolut nimeni, nici un lucrător medical nu va fi disponibilizat, nu vor oferi schimbări pe interior, nu vor fi schimbați managerii, se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltarea spitalelor la Ministerul Sănătății”, a mai precizat Ala Nemerenco.

Inițiativa legislativă urmează să fie avizată de Guvern și aprobată în două lecturi în Parlament.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.