VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Câte locuri are buncărul faraonic?

Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldovei Vladimir iar este în mare dificultate după ce Patriarhul Kiril a lansat o nouă mostră de pledoarie fariseică cerându-le ostașilor creștini din Federația Rusă și Ucraina încetarea focului pe durata sărbătoririi Crăciunului.  Lăsați-ne să ne tragem sufletele preț de două zile după care o să vă omorâm în continuare cu aceeași înverșunare pe voi și pe copiii și soțiile voatre!  Astfel ar putea fi traduse în limbaj uzual  cele  40 de cuvinte pe care le conține îndemnul semnat de întâistătătorul bisericii ortodoxe ruse care stabilește cu exactitate intervalul de timp pentru armistițiul de Crăciun – ora 12 a zilei de 6 ianuarie și până la miezul nopții din data de 7 ianuarie.  

Fac apel la părțile implicate în conflictul intern (междоусобный конфликт) să înceteze focul, zice gura de aur a Kremlinului care a justificat în fel și chip și a blagoslovit în repetate rânduri agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei.

Din multitudinea de replici și comentarii adresate celui care poartă nume de mirean Gundeaiev  mi-a atras atenția postare cea mai laconică și elocventă semnată de entitatea numită Trupele Iformaționale ale Ucrainei, entitate care zice următoarele – transmiteți-i lui Pitin că Himarsurile noastre au sărbătorit Crăciunul în noaptea de 24 spre 25 decembrie, iată de ce pe 6 și 7 ianuarie au zile de lucru. 

Adică după ce armistițiul de Crăciun propus de președintele Vladimir Zelenski a fost sfidat cu nemernicie de agresorii rusi, Gundeaiev își pune strae de pacifist și cere încetarea focului.  Dar pededesubt tot poartă epoleți de propagandist  care pune semn de egalitate între victimă și agresor și definește invazia drept conflict intern.

De ce noua intervenție a lui Gundeaiev îl pune în dificultate pe Mitropolitul întregii Moldove? Pentru că cel care poartă numele laic Cantarean se vede silit să facă și el un fel de slalom terminologic, formulat în epistola din 5 aprilie 2022, în care a calificat agresiunea lui Putin împotriva poporului ucrainean drept  conflict armat din Ucraina, și a îndemnat ambele părți beligerante să cadă la pace. 

Voi cita din acea scrisoare sinodală din aprilie, pentru că alta mai recentă despre atrocitățile anticreștine comise de trupele rusești în Ucraina nu am găsit pe site-ul oficial al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove:    

„ Astăzi, mai mult ca oricând ne dorim în mod deosebit ca între poporul rus și cel ucrainean să existe pace și armonie, ca niște vecini buni, în respect unul față de celălalt, în răbdare unul față de celălalt și în dragoste.

În mod repetat, facem apel la ambele părți, partea rusă și cea ucraineană, să se așeze la masa negocierilor și să soluționeze în mod pașnic toate problemele care există”.

De altfel din acea epistolă aflăm că un număr de clerici ai BOM urmau să fie pedepsiți  pentru că „în mod absolut nejustificat au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare”. Nu mă aventurez să fac presupuneri de partea cui s-au situat acei clerici, de partea lui Purin sau a lui Zelenski, dar Mitropolitul Vladimir cu certitudine nu-și poate permite luxul să-i contrazică pe Kiril patriarhul și pe Vladimir faraonul.      

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.